Józan Ész halála?
2009. január 30. írta: obsidian1

Józan Ész halála?

Az  iwiw üzenőfalán találtam ezt a szöveget.

Valószínű, már néhányszor körbejárta az országot.
Józan Ész halála

Józan Ész akkor kezdett háttérbe szorulni, amikor szülők csak azért támadtak a tanárokra, mert azok végezték el azt a munkát, amelyben a szülők csődöt mondtak: fegyelmezetlen gyermekeik fegyelmezését.
Még tovább hanyatlott, amikor az iskoláknak szülői engedélyt kellett beszerezniük ahhoz, hogy beadjanak egy aszpirint, bekenjenek egy gyereket naptejjel, ugyanakkor tilos volt tájékoztatniuk a szülőket, ha egy diáklány teherbe esett, pláne ha abortuszt akart csináltatni.
Józan Észnek elment a kedve az élettől, amikor a tízparancsolat nevetséges anyaggá vált, némely egyház üzletté aljasult, és amikor a bűnözők kezdtek különb elbánásban részesülni, mint áldozataik.
Józan Ész számára kemény csapás volt arról értesülni, hogy az ember már nem védheti meg magát egy tolvajtól a saját házában, ellenben a tolvaj beperelheti őt, ha kezet emel rá, és hogy ha egy rendőr megöl egy bűnözőt, még akkor is, ha ez utóbbinál fegyver volt, azonnal eljárás indul ellene aránytalan védekezés miatt.
Józan Ész halálát megelőzte szüleié: Igazságé és Bizalomé, feleségéé: Bölcsességé, lányaiké: Felelősségé és Törvényességé, fiuké: Ésszerűségé.
Túlélik szörnyű mostohatestvérei: Hívják ide az ügyvédemet, Nem én voltam, Ne szólj bele és A társadalom áldozata vagyok.
Nem voltak sokan a temetésén, mivel nagyon kevesen értesültek arról, hogy elment.
Ha még emlékszel rá, küldd tovább ezt a levelet.
Ellenkező esetben csatlakozz a többséghez: Ne tegyél semmit!
 Első olvasásra az én reakcióm az volt, igen, valamit tenni kell. De miért is? Biztos, hogy a szülők mondtak csődöt és nem tanárok? És ha valóban fegyelmezetlen a gyerek, akkor sem a szülők ellenére, hanem velük együttműködve kellene cselekedni. Azt pedig teljesen természetesnek tartom, gyógyszert csak a szülő beleegyezésével adjanak egy gyereknek.Nem szerencsés, ha egy diák jobban bízik a tanárában, mint a szüleiben, de ezzel a bizalommal nem szabad neki visszaélni. Mindent meg kell tennie, hogy rendezze a diák kapcsolatát a szüleivel.Miért vált volna nevetséges anyaggá a tízparancsolat?Némely egyház üzletté aljasult? A legtöbb egyház mindig is üzlet (is) volt. Amúgy amennyire én ismerem, az egyházak ritkán hivatkoztak a józanészre, sokkal inkább a kételkedés nélküli hitre.Igen, vannak bűnözők, akik különleges elbánásban részesültek. Voltak is, sajnos lesznek is. Nem jó ez így, de ettől azért nem kellene, hogy elmenjen a józan eszünk.Szép dolog a tulajdonunk védelme, de büntetést azért talán nem kellene saját kezünkbe venni.Vizsgálat indul, ha egy rendőr megöl valakit? Nem az a természetes?Mielőtt indulatokat gerjesztünk, meg nem gondolt gondolatokkal mérgezzük környezetünket, talán tényleg elő kéne venni a józan eszünket.Félek, ezzel a véleménnyel tényleg kisebbségben maradok.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr188229880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12214 2009.01.30. 09:29:13

Valójában ezzel csak az a baj, hogy ez nem józan ész kérdése. Ha a dolgokat komolyan akarom venni, oda jutok, ahova mostanában szinte mindig: elbizonytalanodom. Mert van ebben is, abban is valami. Csak egy dolgot nézzünk végig a példa kedvéért: igaz, hogy ne támadjon a szülő a tanárra, ha fegyelmezi (nevelni próbálja a gyereket). Igaz azonban az is, hogy ha a tanár nem tudja a gyereket fegyelmezni, akkor az az ő csődje is. Az is igaz, hogy a szülővel együttműködve kell(ene) a kérdést megoldani. Csakhogy ha ez a fenti eset arra vonatkozik, amikor a szülő megverte a tanárt, amiért a gyereket megpróbálta az óráján fegyelmezni, akkor kinek van igaza? Vagy ha a szülőt kereső tanárt a szülő elküldi a fenébe, akkor se álljon meg az ember esze? No és fordítva is igaz: ha a tanár nem hajlandó a vele beszélni kívánó szülővel szóba állni? Őszintén szólva az embernek elmegy az életkedve is, ha ezeket végig akarja gondolni. Nem is folytatom. :)))

11229 2009.01.30. 09:57:38

kedves gigi valóban nem egyszerű kérdések ezek, nem is szabadna egyoldalúan kezelni őket mindenre érvényes megoldást én sem tudok, talán nincs is, és talán két egyforma eset sincs, de az ilyenfajta hangulat keltést mindenképpen károsnak érzem

11213 2009.01.30. 16:37:31

igen, olvastam már itt-ott a nolblgoon is... bocsi :-)

11229 2009.02.02. 08:59:22

számítottam rá, hogy ezt már sokan ismerik hozzám csak most jutott el:)
süti beállítások módosítása