Kertbarátok - Nagyatád
2014. június 09. írta: obsidian1

Kertbarátok - Nagyatád

Ha páros év, akkor a kertbarátok látogatást tesznek Nagyatádon, eleget téve az ottani testvérszervezet meghívásának.

Ha páros év, akkor a kertbarátok látogatást tesznek Nagyatádon, eleget téve az ottani testvérszervezet meghívásának.

Most a várost épp csak érintettük, mivel úgy döntöttek, hogy a város melletti vendégházukban fogadnak bennünket. Úgy gondolták eleget jártunk már ott, könnyedén odatalálunk. No igen, tényleg többször is jártunk már ott, de csak ültünk a buszban, és nem igazán figyeltük, merre kell menni. Ha nem is könnyedén, egy kis kerülővel odaértünk.

Pálinkával fogadtak.

A fészerben már terített asztalok vártak, pogácsák, sütemények, frissen sütött kenyérlángos, finom borok és hideg víz.

Egy rövid pihenő után újra buszra szálltunk, a házigazdák egy meglepetés kirándulást szervezek nekünk. A buszon árulták csak el, Kisbajomba megyünk.

A faluban a polgármester fogadott bennünket, a református templomban tartott ismertetőt a falu történetéről, és jelenlegi helyzetéről, ami nem túl rózsás. Munkalehetőség nincs, az számít kivételesnek, akinek van munkahelye, kb. 40 százalék a cigányok aránya, pályázati pénzekből és közmunkaprogramokkal próbálnak tenni valamit.

A polgármester ismertetője után egy hölgy vette át a vezetésünket.

És itt most tennem kell egy kitérőt. Nem tudom, kicsoda az a hölgy a bemutatkozásnál, biztos mondott valamit magáról, de én éppen mással voltam elfoglalva. Elhiszem, nem problémamentes cigányok és magyarok együttélése, de ha valaki, aki a faluban vezető szerepet játszik – a szavaiból ez derült ki – ennyire ellenszenvvel viseltetik velük szemben, az csak jobban elmérgesíti a helyzetet. Mint a szavaiból kivehető volt tanít is. vajon milyen lelkesedéssel jár iskolába és tanul az a cigánygyerek, aki azt érzi, a tanár néni utálja őt. Ha valóban annyira hívő katolikus, mint amennyire állította magáról (amihez egyébként semmi közöm), sokkal több együttérzés lehetne benne embertársaival kapcsolatban. És ha már egy hivalkodó házat építenek maguknak, mert szerintem abban a környezetben hivalkodó, ne az legyen a problémája, hogy az ablakból cigány házakat lát.

Térjünk vissza a kirándulásra. Megnéztük az egykori református parókiából kialakított erdei iskolát és a hozzá kapcsolódó létesítményeket, majd helyet foglaltunk a vigalmi csűrnek nevezett épületben, ahol ebédet kaptunk.

Ebéd előtt még a helyi cigányok tartottak egy táncbemutatót.

Cigány kenyeret is osztottak.

Persze van abban egy jó kis ellentmondás, hogy végig szidom a cigányokat, aztán velük szórakoztatom a vendégeimet.

Ebéd után séta a faluban.


Újra buszozás, vissza a kertbarátok vendégházához.

Egy kis borkóstoló a helyi szőlősgazdák boraiból. Nem vagyok borszakértő, volt néhány bor, amit egészen jónak találtam, és volt sok felejthető. Persze néhány pohár után már nehéz különbséget tenni.

Úgy látszik, ahol mostanában megjelenek, ott dőlnek a májusfák. Itt is várt ránk egy, amit ki kellett táncolni.

Közben elkészült a vacsora.

Utána még egy kis tánc.

Egy kis nótázás.

Aztán indulás haza.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr808230770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valika 2014.06.09. 15:23:36

Ez igazán szép program lehetett :)

290566 2014.06.09. 16:52:59

Nagyon szép helyen jártatok és jók a felvételek is... Éppen a napokban láttam TV-ben, hogy készül a cigány-kenyér, nagyon jól nézett ki..(ponyának nevezték)... Jó kis buli volt... :)

11229 2014.06.09. 17:10:51

Valika kicsit fárasztó volt, de szép :)

11229 2014.06.09. 17:12:09

evalajos ők is ponyának vagy punyának nevezték finom is volt :)

23353 2014.06.10. 05:26:20

plusz Nagyon szép képek.

11229 2014.06.10. 10:54:03

köszönöm :)

173336 2014.06.10. 11:23:55

Sajnos nagyon sok tanár úgy rasszista, hogy nem is tud róla, sőt nem ismeri el, hogy a kijelentésével, véleményével, ítéletével megkülönböztet. Minél kisebb helyen van egy tanár, annál nagyobb embernek hiszi magát, osztályoz és ítél. Elkeserítő, hogy az egyetemisták nagy része is rasszista, nem véletlen, hogy a Jobbik a felsőoktatási intézményekben vezető helyen van. Ezért kellene a pedagógusképzésben sokkal nagyobb súllyal foglalkozni azzal, hogy a pedagógusnak felemelni kell a gyereket, nem sárba döngölni. Ehhez hiteles emberek kellenének, a nehéz helyeken végzett terepmunka is sokat segíthetne. A demokratikus országokban odafigyelnek arra, hogy filmekben, riportokban a valóságot tükröző arányokban szerepeljenek a különböző színű és vallású emberek, mert ez a " hozzászoktatás" és "elfogadás" fontos eleme. Mi inkább letagadjuk ezt az arányt. Az elfogadás első lépcsőfoka az óvoda és az iskola, és a megfelelő pedagógus.

11229 2014.06.10. 14:43:27

zitbau igen valószínűleg, ha megkérdezték volna, ez a hölgy is azt mondta volna, hogy ő aztán nem rasszista, és talán komolyan is gondolta volna ha egy gyerek, mindegy, hogy cigány vagy nem cigány azt érzi, őt ott nem szívesen látják, nem fogadják be, nem fogadják el, akkor ha csak lehet kerülni fogja azt ahelyet

11229 2014.06.10. 14:44:17

marja köszönöm :)

11229 2014.06.12. 16:53:28

köszönöm :)
süti beállítások módosítása