Olvasónapló
2012. december 16. írta: obsidian1

Olvasónapló

Kíván a zsidóról minden csúnyát hinni, igazolni szeretné a gyűlöletét, és a lelkiismeretét elaltatni, mikor elragadja az állást, a boltot, a földet a zsidótól.

Véletlen volt. Pontosabban egészen másra számítottam, amikor Szép Ernőt leemeltem a könyvespolcról.

Néhány hét krónikája 1944 őszéről. Nem a kétségbeesés krónikája, hanem a bizakodásé. Bizakodás abban, még minden jóra fordulhat, nem elhallgatva a borzalmakat sem, és nem megfeledkezve arról, akár minden ok nélkül is kivégezhetik.

Pontos korrajz a kor társadalmáról. Bemutatja az irracionális gyűlölet, de az együttérzést és a segítőkészséget is. Szép Ernőnél a németek sem csupa ördögök és a zsidók sem csupa angyalok. A borzalmak közepette is tud ironikus és önironikus lenni.

Pontosan látja a zsidóságtragédiája egyben Magyarország tragédiája is.

„Igen, ez a legnagyobb szenvedés, ez, amit az ember intelligenciájára mértek. Ezt a sűrű butaságot nyelni, ezt a mocskos ködöt színi levegő helyett, a hazugságot, a butítást, a butaságot. Tűrni tehetetlenül, hogy züllesztik ennek a tehetséges országnak az elméit, hogy sorvasztják itt el az értelmet, a humort, a szellemet. Mikor heverjük ki azt a kárt, amit ennek a nemzetnek a fejében és a lelkében tettek. Van különben valami magyarázat arra nézve, hogy hogy hihet el értelmesebb ember is ilyen vad szamárságokat. Kíván a zsidóról minden csúnyát hinni, igazolni szeretné a gyűlöletét, és a lelkiismeretét elaltatni, mikor elragadja az állást, a boltot, a földet a zsidótól.”

Nemrég egy kommentben azt írta valaki, Csoóri Sándor Nappali holdban leírt mondatairól, azok nem is olyan szörnyűek, legfeljebb vitathatóak. Szerintem nagyon is szörnyűek, és elindították azt a folyamatot, ami most éppen egy képviselő (nem fogom leírni a nevét) listázási javaslatánál tart. És biztos vagyok benne, hogy nem ez a végállomás.

Mikor vesszük már észre, hogy ezzel a kirekesztő, gyűlölködő magatartással mindannyian vesztesek leszünk?

Végül egy aforizmaszerű megállapítás a könyv egyik szereplőjétől:

 

„Magyarországot, kérlek, le lehetett egy mondatba írni. A paraszt szidja az urakat, az urak szidják a zsidókat, a zsidók szidják egymást.”

Ha a szereplők változtak is, az egymás szidása maradt.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr58230524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2012.12.16. 20:21:33

nem kell beszarni, Orbán megvédi a zsidókat.

13118 2012.12.16. 21:07:51

ő mondta, hogy megvédi ...

290573 2012.12.16. 23:50:50

Kettős izraeli-magyar állampolgárság kérdése a magyar parlamentbe újratöltve, avagy egy kis összeröffenés a húsos fazék körül. Idézet az Izraeli Parlament (Kneszet) Házi Szabályokból: http://huka.gov.il/wiki/index.php/The_Knesset._Basic_Law:_The_Knesset_--_section-by-section_debate 16A. If a Knesset member holds an additional, non-Israeli citizenship, and the laws of the country whose citizenship he holds permit him to be released from such citizenship, he shall not declare allegiance until after he has done everything required on his part to be released from such citizenship, and he shall not enjoy the rights of a Knesset member until he makes his declaration. ---------- ------------- 16A. Ha egy Kneszet képviselőnek (képviselő jelöltnek) van más nem izraeli állampolgársága és ama másik ország törvényei megengedik a képviselőt, hogy lemondjon a másik ország állampolgárságáról, akkor a képviselő nem esküdhet fel addig, meg míg ő mindent annak érdekében meg nem tett, hogy a másik ország állampolgárságáról jogerősen fel legyen mentve. Továbbá, a képviselő (-jelőlt) nem élhet a Kneszet jogaival, míg ő fel nem esküszik. ---------- ------------- Article 42: Termination of Tenure or Candidacy […….] Specification of all cases that restrict the right to be elected The legal advisor suggested that the constitution must detail all the cases in which the service of an MK ends, be it because of a criminal conviction, a suspension or any other reason including refusal to pledge allegiance or to renounce another country’s citizenship. As Prof. Ariel Bendor of the University of Haifa pointed out, all these cases involve a restriction of the right to be elected and therefore should be limited and specified in the constitution. ---------- ------------- 42. Cikkely: Képviselő tisztesség, képviselő jelöltség megszüntetése. Jogi korlátok a képviselő jelölt megválasztásához. Jogtanácsosok javaslata hogy a (Kneszet) Házi Szabályok részletezzenek minden egyes esetet melyben az adott képviselő szolgálata szakítva lehet és a képviselőség mandátum előtt véget ér, legyen az kriminális büntetőítélet, felfüggesztés, vagy bármi más ok ideértve a parlamenti hűségeskü elutasítását, vagy (a képviselő jelölt) más ország állampolgárságának visszavonásának megtagadása. Ahogy a Haifa Egyetem Professzora, Ariel Bendor, rámutatott minden egyes (előbbi felsorolt) eset korlátozza a (parlamenti) választás jogát, azért féken kell tartani és aprólékosan feltüntetni a Házi Szabályokban.

263397 2012.12.17. 00:20:41

A Kneszet szó kicserélésével EGY az EGYBEN át lehetne venni. De nálunk még nincs etnikai demokrácia.

11229 2012.12.17. 08:54:57

hmmm hát ettől tartok

11229 2012.12.17. 08:56:53

harrgita de semmi olyan kitétel, hogy mondjuk USA-izraeli kettős állampolgár lehet képviselő, de pl. orosz-izraeli nem

11229 2012.12.17. 08:58:04

apafia mi fán terem az etnikai demokrácia?

263397 2012.12.17. 11:27:42

pl. http://www.bpb.de/gesellschaft/migration/dossier-migration/57638/staatsangehoerigkeit Ez nem jobbikos oldal! Angolul is olvashatod sokfele. Talán 2 db linket nem enged.

11229 2012.12.17. 16:21:26

nem hiszem, hogy ez követhető példa
süti beállítások módosítása