Főszerepben az ablak
2014. december 21. írta: obsidian1

Főszerepben az ablak

A miniszter félrelép.

A miniszter félrelép.

Zalaegerszeg, Hevesi Sándor Színház

Nem nagy lelkesedéssel mentem, de ha már bérletünk van…

A bohózat sem tartozik a kedvenc műfajaim közé, és a film sem nyerte meg a tetszésemet.

Ezek után nagyon kellemes meglepetés ért. Egy végig pergő előadás, üresjáratok nélkül, nem túljátszott szerepekkel, nem poénkodó színészekkel, nem tartanak hatásszüneteket, nem is lehetne, hisz szinte minden mondatban van valami poén.

Persze az alaphelyzet nem túl életszerű, nem tipikus, hogy egy előkelő szálloda hatodik emeletén a függönyt félrehúzva egy hullának látszó személyt találunk az ablakban. És akkor racionális megoldás helyett, ami egy más műfajt eredményezne, a szereplőknek kreatív ötletei támadnak, de minden egyes ötlet, amivel egy problémát megoldani vélnek, új problémák sorát eredményezi.

A darab egyik főszereplőjévé az a bizonyos ablak válik, amely a megfelelő dramaturgiai pillanatban lezuhan, megoldva ezzel egy problémát, vagy új bonyodalmat okozva. Fontos szerepe van még az ajtónak is, ahol mindig rosszkor lép be valaki, vagy belép valaki, akinek nem kellene.

A nézőknek nem volt más dolga, mint végignevetni az előadást.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr638230838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

301782 2014.12.21. 20:30:01

Egy régi, szegedi előadásban láttam..nekem nagyon tetszett. Később megnéztem az ebből készült filmet, érdekes, ott már nem jöttek be annyira a poénok, mint a színházban, az élő játék felfokozott hangulatában. Lényeg, hogy jól szórakoztatok :)

11229 2014.12.21. 20:47:25

színpadon jobban működik talán mert oda készült

301782 2014.12.22. 17:17:47

Azért vannak jó példák arra, hogy eredetileg színpadra szánt darabok megfilmesítve egész jól hoztak a konyhára. Hogy csak egy - igaz nem hazai - példát mondjak: Furcsa pár. Vagy a másik, szintén nem honi példa, hiába, úgy látszik most ilyenek jutnak eszembe, A kaktusz virága. "A forgatókönyv egy Broadway-színdarab alapján készült, aminek előzménye egy francia zenés színdarab, a Fleur de cactus volt."

11229 2014.12.22. 18:46:11

Valika nagyban függ a film készítőitől
süti beállítások módosítása