Kell-e nekünk bölcs vezér?
2010. november 27. írta: obsidian1

Kell-e nekünk bölcs vezér?

És ha igen, miért nem?

 

 

Már majdnem teljes a konszenzus: semmi szükségünk demokráciára. Költséges, macerás, nem elég hatékony, döntés képtelen, hosszadalmas, csak vitatkozni tudnak, ránk erőltették (kik is?). Hosszan sorolhatnám, de talán a legnagyobb bűne, nem mutat egy utat, amin csak végig kell menni. Állandóan választásra kényszerülünk. Rendre van szükség, határozottságra, amit egy bölcs vezér sokkal jobban meg tud valósítani. És jó ha van egy fix segg.

Mégis akkor mi a gond? Miért ragaszkodnak sokan még mindig a demokráciához. Mi baj van egy bölcs vezérrel? Miért lettek a szeretett és ünnepelt vezetőkből gyűlölt diktátorok?

Bölcs vezér. Van ebben valami önellentmondás. Ha valaki igazán bölcs, tudja senki sem, így ő sem lehet tévedhetetlen, nem vállalja a kontroll nélküli döntés lehetőségét.

Tételezzük fel, hogy nem egy szimplán hatalom mániás önjelöltről van szó, ők azért csak egészen kivételes körülmények között, erőszakosan kerülhetnek hatalomra.

Küldetés tudata van, meg van róla győződve, amit ő akar az az ország (nemzet, nép, emberek) érdekeit szolgálja, és valóban, látszólag olyan intézkedéseket hoznak, amelyekről az ország (nemzet, nép, emberek) többsége elhiszi, hogy azok az ő érdekében történnek. Más kérdés, eléggé megalapozottak-e ezek az intézkedések. Az esetek többségében nem, de átmenetileg akár sikeresek is lehetnek. Vagy el tudják hitetni, a jövő érdekében szükség van áldozatokra, de ehhez már szükség van bűnbakra is, akire mutogatni lehet, miatta jutottunk ide, miatta kell áldozatot hozni. (Kulákok, zsidók, burzsujok, cigányok, bankárok, oligarchák…)

Mivel az intézkedései az ország (nemzet, nép, emberek) javát szolgálják, aki nem ért velük egyet az csak fölöslegesen gáncsoskodó, a nép ellensége, áruló, beépített ügynök lehet. Legjobb esetben másként gondolkodó.

Másként gondolkodó. Micsoda árulkodó kifejezés. Vagyunk mi, akik helyesen gondolkodunk, és vannak a másként gondolkodók.

Ha a szabályok gátolják őt céljai elérésében, meg kell változtatni a szabályokat. Hisz ne feledjük: az ő céljai egyben az ország (nemzet, nép, emberek) céljai is, miért kellene a kezét megkötni olyan szabályokkal, amelyek csak gátolják célja elérésében.

Vannak intézmények, amelyek esetleg gátolni, vagy megakadályozni tudnák az intézkedései végrehajtását? Meg kell szüntetni, vagy a hatalmuk alá kell helyezni őket. Miért is kellene gátolni azt, ami meggyőződése szerint az ország (nemzet, nép, emberek) érdekeit szolgálja.

És innentől kezdve senki és semmi nincs, ami vezérünket önmagától megvédené.

Képzeljük el a csodát, vezérünk valóban jó döntéseket hoz, hallgat az ellenvéleményekre is , a használhatóknak gondoltakat beépíti a saját ötletei, észleli, ha valami rossz irányba indul, és hajlandó korrigálni önmagát. Az országban rend van, elégedettség, az emberek rajongásig szeretik vezérüket. De a legbölcsebb vezér sem él örökké, honnan fogunk keríteni egy újabb bölcs vezért. Még egyszer már biztos nem történik csoda.

Meghalt Mátyás, oda az igazság?

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr488230304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12296 2010.11.27. 20:55:23

Én tudnék valakit. Közös ismerősünk, sikeres vállalkozó, polgármester, aki bölcs előrelátással, az abszolút többségnek és a többség abszolút sötétségének árnyékában a település költségvetésének majd felényi, két és félmilliárdos mínuszba navigálta a települést. A Telenor iparűzési adójának szétterítése már csak utolsó, de bazi nagy csepp a köcsögben. Gondolom, ha kicsiben megy, akkor nagyban is, nemiga' ? Már ölik egymást, ez jó jel. Már ölik egymást, ez nem jó jel.

ejmiakő 2010.11.27. 21:08:34

A dolog ennél sokkal bonyolultabb. Tulajdonképpen 2000-éve nincs megoldás a "hogyan akadályozzuk meg a tyrannt a hatalom kisajátításában" feladatra. A látszat azért csalóka, mert a kapitalizmusban nem egy személy a diktátor, hanem a legnagyobb tulajdonosok eggyütt, rádásul rejtetten. Ha viszont egy valóban demokratikusan, bölcsen, a kellö valós információk birtokában müködne egy társadalom, akkor ott egy egyensúlyi helyzetnek kell lennie a különbözö érdekcsoportok között. De ez az egyensúly instabil helyzet, ha megbillen, fel is borul. A bölcs vezetövel, a diktátorral szemben pedig valóban nincs garancia. Érdekes megfigyelni, hogy a természetben van-e demokratikus vezérlés? Talán egyes rajokban. A sergélyek között vagy halrajokban nem látható központi irányítás.

relatív 2010.11.27. 23:10:52

Hogyis van, a diktátor megsokszorozódik ?! Hol lehet ezt érzékelni ? Az ismereteink szerint a diktátor sosem a többiek, hanem a maga érdekei szerint, annak kivitelezéséért igyekszik, törekedik, épp ezért hívják annak .... nem ? Ami nem "látszik" azért az még létezik ! És ki nem látja, a hályog bármiből lehet ! A központi irányítás nem ellentétes a demokratikus vezérléssel, csak egyes életközösségekben vannak erre mutató példák. Persze ez komplikált mechanizmuson keresztül valósulhat meg. Ha a törekvés előtt álló közegyezséget törvény-módosítással helyettesítjük akkor bizony a diktátorral, míg az előbbi esetben a bölcs vezetővel van dolgunk !

11229 2010.11.28. 07:58:39

mikipapa én semmi jó jelet nem látok

11229 2010.11.28. 08:07:04

ejmiakő valóban bonyolultabb hát persze, létezik a pénz diktatúrája, de nagy tulajdonosoknak is érdeke az egyensúly fenntartása, ezért igyekeznek fékeket és ellensúlyokat is beépíteni a rendszerbe a természetben szerintem nincs jelentősége, egy falkavezér nem tudja megváltoztatni aszabályokat

11229 2010.11.28. 08:15:34

relatív a diktátor megsokszorozódik? ezt én sem értem, mire gondolsz? a szándékot valóban el lehet, rejteni, de pontosan arról van szó, ha valaki a szabályok megváltoztaásával akarja megvalósítani akatatát diktátorrá válik, akkor is, ha ezt egy nagyon nemes cél érdekében teszi

11229 2010.11.28. 10:37:02

anton csak egy kis obsidianos bölcselkedés

34417 2010.11.28. 10:39:47

most, ugyebár, a felé tendálunk, hogy majd mások megmondják, hogy nekünk, a démosznak, mi a jó. ezt valamikor úgy hívták, hogy a gondoskodó állam, de annak eszközeivel - még ha csak kölcsön (monetáris) eszközök is voltak - nem rendelkeznek. ugyanakkor folyamatosan ágálnak azok ellen, akik a gondoskodó államra hivatkoznak, mert hogy a köz érdeke felül írja az egyén érdekét. igaz, hogy az alkotmányban az egyén érdekét fogalmazzák meg - élethez, lakhatáshoz, munkához, magántulajdonhoz stb. való jog - de a pokolba az ilyen csekélységgel, mint az alkotmány!

11229 2010.11.28. 12:42:45

rasid már az sem zavar senkit, ha saját maguknak is ellentmondanak
süti beállítások módosítása