Jazzszerda - Különös találkozások
2016. november 12. írta: obsidian1

Jazzszerda - Különös találkozások

Ismét jazzszerda. Az évadban ez már a második, de az elsőről más elfoglaltság miatt lemaradtam.

Különös találkozások címmel Orosz Zoltán és Borbély Mihály előadását láthattuk

„Szép, mint egy esernyő és egy varrógép véletlen találkozása a boncasztalon.”

Nekem a címről Lautréamont egykor meghökkentő, mára talán már közhellyé koptatott mondata jutott eszembe.

Nem tudhatom az előadók mire gondoltak, amikor ezt a címet adták a koncertjüknek, illetve közös cédéjüknek. Talán kettejük egymásra találására. Mindegy is. A művészethez sokszor valamilyen különös találkozásokból születik.

Oroz Zoltán harmonikás. Már fellépett jazzszerda sorozatban, néhány éve Horváth Kornél ütőhangszeres kíséretében. Talán mindent tud, amit egy harmonikán el lehet játszani. Nem egy tipikus hangszer a jazzben, de nem is ő az egyetlen, aki harmonikán játszik jazzt.

Borbély Mihály a magyar jazzélet egyik meghatározó egyénisége. Eddig sajnos nem volt szerencsém élőben hallani őt. A jazz mellett játszott és játszik népzenei és világzenei együttesekben is. A koncerten a fúvós hangszerek arzenálját vonultatta fel. Furulyák, klarinétok, szaxofonok, tárogató, egy szám erejéig még gitárt és vett a kezébe.

Sokszínű volt a repertoár is. Francia sanzonok, tangók, magyar, orosz és balkáni népzene mellett saját szerzeményeket is előadtak.

Ízelítőül egy németországi koncertjükön készült felvétel:

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr3811952351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.11.12. 18:21:14

Nagyon tetszett a zene, amit tálaltál nekünk.

Teréz Anyabagoly 2016.11.13. 09:05:41

Brilliáns ez a zene... az a rész, ahol a harmonikás belefűzi azt a szép magyar népdalt, szívszorítóan gyönyörű! Élmény volt hallgatni..
jó, hogy segítettél abban, hogy minél többen odafigyeljenek rájuk...
Köszi! :-))))

obsidian1 2016.11.13. 09:07:39

@CsipkeRózsa: jó összefoglaló a koncertről (nálunk is hasonló volt)

obsidian1 2016.11.13. 10:14:17

@Teréz Anyabagoly: egy kicsit szabadkozott, hogy a magyar népzenében nem igazán elfogadott hangszer a harmonika, de ő azért próbálkozik vele

Teréz Anyabagoly 2016.11.13. 11:15:39

Nagyon jól próbálkozott! :) A magyar népzenében valóban nem, de a magyar zenei kultúrában nagyon is elfogadott volt, gondolj csak Tabányi Mihályra... Az én fiatal koromban szinte minden hangulatos kiskocsmában volt egy tangóharmonikás, szinte mindent eltudtak játszani. Méltatlanul mellőzött hangszer a harmonika... Azért jó újra és újra felfedezni és beilleszteni a zenei palettába. Szerencsés kézzel nyúltak hozzá.. Még egyszer meghallgattam! Most megyek befejezem a húslevest, kell még egy kicsit fűszerezni! Kellemes vasárnapot a családnak! :-)))

obsidian1 2016.11.13. 12:18:34

@Teréz Anyabagoly: nem vagyok előítéletes a hangszerekkel kapcsolatban, mindennek meg lehet találni a helyét, csak olyan előadók kellenek hozzá, akik nemcsak eljátszanak egy dalt, de azt eredeti módon is teszik
jó étvágyat :)
süti beállítások módosítása