Emlékek - helyszín
2013. február 11. írta: obsidian1

Emlékek - helyszín

Mennyivel könnyebb lenne, ha akadna most egy fénykép, de nincs, vagy csak jóval későbbről, amikor már minden másképpen volt. Így kénytelen vagyok az emlékezetemben őrzött, egyre homályosabb és fehér foltokkal tarkított képekre hagyatkozni, csak néha villan fel egy-egy tiszta részlet.

 

Mennyivel könnyebb lenne, ha akadna most egy fénykép, de nincs, vagy csak jóval későbbről, amikor már minden másképpen volt. Így kénytelen vagyok az emlékezetemben őrzött, egyre homályosabb és fehér foltokkal tarkított képekre hagyatkozni, csak néha villan fel egy-egy tiszta részlet.

 

Határoljuk be időben, nagyjából általános iskolás koromra. Egy elnyújtott pillanatfelvétel, néhány időben nehezen meghatározható változással.

A konyha, életünk tere.
Udvarra nyíló, felül üvegezett ajtó, a fal belső síkjában. Valamikor közben kerül a külső síkra egy léckerítést formázó félajtó, nyári használatra, a tyúkok bejövetelét megakadályozandó.. Az ajtón lévő üvegezés az egyetlen ablaka a helyiségnek. Körülbelül 3x6 méter. Sárgára színezett hajópadló, középen végigfutó linóleum csík. Szokatlan egy konyhában, de egykor szobaként szolgált, és nagyszüleim halála után ismét visszakapta ezt a rangját. Alacsony gerendás mennyezet.

A bejárattól jobbra „vizesblokk”. Vizespadnak nevezett kétszintes polc, alumínium lemezzel borítva. A tetején zománcozott vödörben víz, mellette egy kis tányéron „a” vizespohár, egy alumínium vagy zománcozott bögre, ezzel merítettük és ittuk a vizet. És most cserben is hagyott az emlékezetem. rémlik, hogy használaton kívül a vizespad alsópolcán volt a lavór helye. De hol volt használatban? Biztos, hogy egy „stokedlin”, de az állandóan arra célra szolgált, vagy csak mosdások, kézmosások idejére tettük rá a lavórt? És hol volt a szappan és törülköző? Az előbbinek mintha szintén a vizespadon lett volna a helye.

Fürdés szombat esténként fateknőben. Legalábbis amíg kisebb gyerekek voltunk.

Jobboldalon következő fixpont a tűzhely. Salgótarjáni, valamilyen halvány szürkéskékre emlékszem, de csalhat az emlékezetem. Egy nagy piros lábasban állandóan melegszik a víz. A lábas belseje vastagon vízköves, talán ettől folyamatosan halkan duruzsoló hangot ad.

A tűzhely után egy ajtó, a szobába vezető bejárta. A szoba nem igazán szolgált lakótérként, majd később lett a gyerekek hálóhelye.

Menjünk át a baloldalra. A befelé nyílajtó takarásában ruhákkal zsúfolt, falra szerelt fafogas. A ruháknak épp hogy helyet adva következett a konyhaszekrény. Zöld-fehér? Valamikor le is lett cserélve egy „modernebbre”, de lehet, hogy az már később volt. Az alsórész közepén, egy nyitott részen porcelán teás (kávés?) készlet, egyáltalán nem rendeltetésszerűen használva, cérnák, gombok, fűszerek tárolására. Jobboldalon egy kis ajtóval zárt részen tárolták a hivatalos iratokat, izgalmas böngésznivalót adva. Azt is pontosan tudtam, melyik csészében tartja anyu a dugipénzét. És a szekrény tetején a rádió. Sokáig csak egy kicsi, csak középhullámon működő Videoton (vagy akkor még Vadásztöltény Gyár?), aztán egy nagy  Terta, négy hullámsávval, igen még URH is volt rajta, pedig még nem is volt URH adás, vagy csak Pest környékén,. És nagy hangerővel. J

Amíg kicsi voltam, a szekrény elé helyezett kisszék volt az állandó helyem, azon ülve olvastam, tanultam, az elé helyezett stokin csináltam a házi feladatot, ha valamiért nem fértem az asztalhoz, ott is ettem.

Asztal. Közvetlen a szekrény mellett, fehérre festve, viaszos vászonnal letakarva. Minden fontos itt történt. Az asztal mögött látszott a befalazott ajtókeret, arra az időre utalva, amikor a helyiség még szobaként funkcionált. Az asztal fölött falvédő. „Ha már tavasz van, legyen tavasz, és éljen a szerelem.”

A konyha belső fele hálóként működött. Ez a rész változott legsűrűbben. Egyetlen fixpont a szüleim ágya, támlás ágykeret, szalmazsákkal. Érdekes módon emlékezetemben leginkább a rácsos gyerekágy ragadt meg. Miért?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr388230550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

95527 2013.02.11. 19:41:05

Jó kis témát hoztál elő, vannak olyan napok, mikor hasonló dolgokon töröm a fejem, és bizony nem ugrik be sok minden. Nem emlékszem szoba berendezésekre, de most, hogy írtad, sok a hasonlóság.

11692 2013.02.11. 20:42:12

...egészen hasonlókra emlékszem én is...csak a falvédő szövege volt más, amit húsvétra és karácsonyra lecseréltek...:)

12635 2013.02.11. 20:55:28

Nagyszüleimnél töltöttem sok időt vidéken, pár részletet kivéve pontos a leírás...a vizesblokk betűre stimmel, a sparhelt is, a konyhaszekrény is, még a színe is, a dugipénz a bögrében, a hokedli és előtte egy nagy sámli, én ott játszottam, a rádió nagyapám asztalán volt...a szoba szintén nem volt nappali lakótér, de ott aludtunk...

210560 2013.02.11. 21:44:43

Jó volt emlékezni Obsidián...mert természetesen azonnal a saját gyermekkori emlékek ugranak ilyenkor be... :))

179584 2013.02.12. 09:09:02

Nálunk ugyan más volt a berendezés, és a lakhatás is, mégis jó volt ez az emlékeztetö!

11229 2013.02.12. 09:09:27

paplanyos érdekes dolog az emlékezet, nem is értem, bizonyos részletekre miért emlékszem pontosan, mások pedig miért törlődtek teljesen

11229 2013.02.12. 09:12:11

evalajos sokan éltek hasonló körülmények között nálunk a falvédő csak meszelés idejére került le a falról, akkor kimosva, keményítve vasalva

11229 2013.02.12. 09:16:51

gordius valahogy nagyon hasonló volt az életmód a szobában már csak nagyobb gyerekként aludtunk, és természetesen, ha vendégeink voltak, ők ott aludtak

11229 2013.02.12. 09:21:59

Fannyvár igen, mások emlékei felidézik a sajátunkat is :)

11229 2013.02.12. 09:23:38

Marijja talán sikerült valamit megmutatni az én világomból

11951 2013.02.12. 13:47:32

Most ahogy meséltél,elkaptam valamit az emlékeimből.... Aratás után a szalmazsákok tömése,de már nem tudom milyen szalmával tömték,csak azt,hogy nem búzaszalmával... Nekem is gyakran visszajönnek ezek az emlékek...

11229 2013.02.12. 14:30:41

ha jól emlékszem rozs szalmával, lehetőleg kézzel csépelttel
süti beállítások módosítása