ZAKO
2014. július 14. írta: obsidian1

ZAKO

Azaz Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál a Kvártélyházban.

Azaz Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál a Kvártélyházban.

Kvártélyház.

Amikor Zalaegerszegre kerültem még járási tanácsként funkcionált, aztán régi megyeházaként emlegették, mostanában pedig egyszerűen kvártélyháznak nevezik. Ennek az épületnek a belső udvarán tartanak nyaranta színházi és zenei előadásokat. Egyben a Kvártélyház egy intézmény is, amely a rendezvényeket szervez, nemcsak a kvártélyházban. Az idei nyár nyitórendezvénye volt a ZAKO, ami ha jól számoltam, 12 előadásból álló sorozat, ebből mi kettőt láttunk: az Edith és Marlene-t és a Szkalla lányokat.

Edith és Marlene

Egy kicsit félrevezető a cím, valójában inkább Edith Piafról szól a darab, Marlene Dietrichről csak annyiban, amennyire kapcsolatba került Piaffal. Hogy ez a kapcsolat fikció vagy valóság, nem tudom, de nem is érdekes. Két nagy formátumú, öntörvényű, egymástól nagyon különböző egyéniségű művész találkozása csak izgalmas lehet, és ha ez jó zenével is társul, semmi sem hiányzik egy kitűnő színházi élményből. Persze kell hozzá két nagy szerű színésznő is. Botos Éva és Nagy-Kálózy Eszter személyében, ők is adottak voltak.

Szkalla lányok

A Macskajáték kamara változata, a két főszereplőre redukálva. Minimális díszlet, mindent a két színésznőnek kell eljátszania. És eljátsszák. A szerepéből adódóan Béres Ilona színesebb egyéniség, de lehet, hogy Tordai Terinek volt nehezebb dolga Giza eljátszásával. Szünet nélkül majdnem két órát színpadon voltak, úgy, hogy nem volt közben egy percnyi üresjárat sem. És egy apróság, de fontos. Ők tudnak úgy hangosan beszélni, hogy nem kiabálnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr708230780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

301782 2014.07.14. 21:06:21

De jó neve van: ZAKO :) A Szkalla lányokat volt szerencsém Szegeden látni anno, nagyon megrendítő előadás Egyetértek, Béres Ilona szerintem is jobb volt (én ezt így írom le), bár kissé elfogult vagyok vele szemben, noha elismerem Tordai Teri jelentős kvalitásait :)

11229 2014.07.14. 22:01:19

igen, fogalmazhatunk így is :)
süti beállítások módosítása