Kisfiúk témáira
2014. október 28. írta: obsidian1

Kisfiúk témáira

Avagy bevezetés a költészetbe.

 

Avagy bevezetés a költészetbe.

 

Mindazoknak, akik háborogtak Varró Dani és Lackfi János versein.

 

Weöres Sándor: Kisfiúk témáira

1

Ha majd hatéves leszek

Ibit elveszem feleségül

mercédes kocsit vezetek

Ibi nem ülhet bele

otthun a hele.

2

KARESZ HÜJE

GYÖNGYI HÜJE

csak én vagyok okos

énnekem a segembe is felyem van.

3

Jobbra át

balra át

én masírozok legelől

temetjük a nagymamát.

4

Apukám házat épít.

Először a kéményt, borzasztó nagy füsttel.

Aztán a ház tetejét.

Azután aztán az ablakokat,

nem látunk át rajtuk, olyan feketék,

csak a falakon látok keresztül,

mivel még nincsenek.

De meg kell építeni a falakat is,

meg a szobákat külön-külön.

Mikor a ház leér a földig,

apukám azt mondja: Ujjé!

5

Tibor megfogja Zsuzsát.

Először jól megveri.

Aztán megfojtja.

Végül földarabolja.

Sziveit, májait mind kirakja

egyik kerítéstől másikig.

Zsuzsa gondolkodik: Én nem mondalak be,

de ha nem tudsz visszacsinálni,

mehetsz ám a javítóba.

6

A házra süt a nap,

fölötte éccaka van az égen,

jóreggelt és jóestét.

7

Pityu és Pöszi

az óvodakertben mindenfélét sinálnak

ni mijen dicnók

a többi óvodások körülöttük álnak

nézi a Paidagógosz néni

pfuj meekkora dizsnók

űrlapot és hegyes tollat ragad

dühtől hullámozva ír:

Tüzdelt Zülők!

Máskor scináljanak jobb jerekeket.

És felelnek a zülők:

Kedves Paidagágász Néni!

Hun házasodunk hun meg elválunk

különb féle jerekekkel kísérletezünk

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr438230814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

301782 2014.10.28. 09:32:19

no, kedves Obsidian ez nagyon jó, meg minden, csupán arra nem ad feleletet (ha lehet egyáltalán ilyet mondani), hogy iskolai tankönyvbe milyen vers "való" és a szerkesztő döntését később köteles - e - megindokolni, különösen akkor, ha nagy ellenérzéseket vált ki.

KapitányG 2014.10.28. 09:58:26

Köszönet, Obsidian :))

163107 2014.10.28. 10:00:09

Lackfit is bántják? Komolyan nem tudom, hogy születik a meseíró, gyerekvers költő. Gyermeki lélek marad? Vagy épp ellenkezőleg, már nagyon bölcs és sokféle szemmel tudja nézni a világot? Az biztos, hogy erre születni kell. És nem vagyok benne biztos, hogy a gyerekversek annak a korosztálynak szólnak, akiről íródnak. Sokkal inkább felnőtteknek (de csak szerintem), könnyes nosztalgiaként - ilyenek (is) voltunk 20-30 vagy több évekkel ezelőtt. Lackfi János: Fiúk dala Az összes lány dilis, Azt, hogy miről susog, Hiába is vered, Nem mondja meg : titok. Mind kastélyban lakik, Van húsz aranylova, De azért nem lovon Hozzák a suliba. Kertjükben egy fa van, Igazgyöngyöt terem, Szekrényükben csoki, Cukor töméntelen. A falból zene szól Náluk, ezt szeretik, Táncol, pörög-forog Éjt nappal mindegyik. A ruhájuk selyem, Gyémántjuk igazi, Már ha ezt a mesét Beveszi valaki. Mind nyelvet nyújtogat, S ha felrúgod ezért, Bőg és árulkodik: Még te kapsz büntetést. Körmükre szíveket Tollukkal festenek, Kibírhatatlanok, S belénk szerelmesek. ××× Ez például nagyon jó. Mesékre nem vagyok vevő (Lackfi mesekönyvíró is) - sose voltam, gyerekkoromban se. Tőlem a hétfejű sárkány mehetett a búsba, a világszép királykisasszonnyal együtt. Egyenesen Vernével kezdtem.

163107 2014.10.28. 10:02:05

Gabi, Obsidiáné a dicséret! (Bár magam is nagy Weöres rajongó vagyok).

163107 2014.10.28. 10:13:21

Már mint milyen aspektusból csodálkozol? Lackfiról nálam nem volt szó - Varró miatt? Én nem háborodtam fel, csak nem tartom költőnek.

301782 2014.10.28. 10:37:48

Kedves Obsidian 2. sz. hozzászólásomban NEM Weöres Sándor, Varró Dániel, vagy Lackfi költészetéhez, művészetének elismeréséhez szóltam. Az elismeréseket látva az az érzés alakult ki benne, hogy csak dicséret, vagy tiltás jöhet szóba. Ezen kicsit elgondolkodtam, bocsáss meg, ha felvezető mondatod "ráutaló" magatartást váltott ki bennem. Felhívásnak véltem ezt a mondatodat: "Mindazoknak, akik háborogtak Varró Dani és Lackfi János versein." NEM Varró Dániel versein háborognak sokan (hogy kinek tetszik, kinek nem, az más lapra tartozik), senkinek semmi köze ahhoz, kinek mi tetszik és mit olvasgat otthon. Ami miatt háboroghatnak egyáltalán, azt a 2. sz. hozzászólásomban - mint egy vélemény - jeleztem. "ez nagyon jó, meg minden, csupán arra nem ad feleletet (ha lehet egyáltalán ilyet mondani), hogy iskolai tankönyvbe milyen vers "való" és a szerkesztő döntését később köteles - e - megindokolni, különösen akkor, ha nagy ellenérzéseket vált ki."

163107 2014.10.28. 11:03:59

Valika: ami bekerül a NAT-ba, azt a szerkesztőknek, tankönyv íróknak nem kell megindokolni, miért rakták be. A Nemzeti Alaptantervbe évről évre vesznek be újabb szerzőket (tapasztalatból tudom). Ebből és a már régen benne lévő anyagokból válogathat a tankönyvíró: nem tehet olyasmit a tankönyvbe, amit csak úgy jártában keltében talál és jónak tart. Tehát a macskanyúzó versikét a NAT emelte tankönyv-értékűvé, az Artisjus megvásárolta a jogot és bejegyezte. Innen beszerkeszthette a tankönyvszerző.

KapitányG 2014.10.28. 11:09:08

http://www.ofi.hu/sites/default/files/attachments/5ir_tk_bel_webre_uj.pdf 252-253. oldal (A vershez kapcsolódó feladatok): 1. Folytasd a költő felsorolását, mi minden lehet még "jó játék" egy kisbaba számára! 2. Mit gondolsz, a versben szereplő kisbaba tud már beszélni? 3. Hogyan ismerkedik a kisgyermek a világgal? Gyűjtsd össze az erre vonatkozó sorokat! 4. Készíts rövid használati útmutatót a vers alapján a kisgyermekes szülők számára! 5. Mi volt a kedvenc játékod kiskorodban? Külön felhívom a figyelmet az 1. feladatban az idézőjel használatára. Ossziánnak: nem, nem háborodtál föl, csak beálltál azok közé, akik felháborodtak. Végül is nem sok a különbség: nem tartjuk iskolai tankönyvbe valónak, mert úgy gondoljuk, hogy a 10-11 éves gyerekek kedvet kapnak ettől a verstől apát lapáttal ütni, meg laptopkábelt rágni - vagy mert a szerzőt, bár nem is ismerjük, nem tartjuk költőnek.

13118 2014.10.28. 11:20:49

nos, hogy való e 10 - 11 évesek tankönyvébe a vers, arra a választ megadta a 12. kommentben Kapitány G. ugye tiszta a vita kirobbantásának oka is? (mert a verse megzenésítésére is csak egy "olyan" vállalkozott) a fészbukra bemásolt tankönyvlapok már csak az eszköz volt. sikeresen ugrottak is rá az antiszemiták, akiket követtek a funkcionális analfabéták. köztudott ugye, hogy a magyar felnőttlakosság 30 százaléka funkcionális analfabéta? ez elnagyolva 2,5 millió felnőtt.

163107 2014.10.28. 11:24:26

Kedves Gabi, közben tájékozódtam. Egyébként nem állítom, hogy igazam van. Ez egy vélemény. Tovább tájékozódom (esetleg) és lehet, hogy megváltozik a véleményem. Lehet, hogy túlságosan magasra raktam a mércét, gyerek ügyben Weöres, vagy Csukás, vagy Janikovszky, csak úgy kapásból. A múltból: Petőfi. Én csak azt mondom, hogy van választék, és ahhoz képest a Varró gyenge, és a versei klapanciaszerűek. A nyelvi játékosság sem az erénye. (Idéztem tegnap Manettinél egy Szepesi gyerekverset, ami csupa ritmus, csupa dallam, csupa figyelmet megragadó szép kép). Eddig semmilyen mély gondolatiságot nem találtam a neten Varró Dánieltől. De még találhatok.

163107 2014.10.28. 11:30:19

"sikeresen ugrottak is rá az antiszemiták..." Most leesett az állam. Hát ez meg hogy a picsába jön ide Hmmm? Hát, ha az ügy kapcsán álmomban is eszembe jutott ilyesmi, változzak Révész Máriusszá izibe'...-) Ki itt a zsidó a szereplők közül? Na ez mélyütés volt. Azt persze nem gondolom, hogy "funkcionális analfabétának" tartasz - de annyi igaz, hogy a versike verstanilag is gyenge, mint a harmat, és változatlanul állítom, hogy 100 alkalmasabbat is találhatott volna a tankönyvszerző.

301782 2014.10.28. 11:32:44

10. Osszián 2014. 10. 28. 11:03 ezt értem, általában igaz, csak azt nem értem, hogy egy kirobbant vita, nem tetszés esetén sincs joga kérdést feltenni a szülőnek, pedagógusnak? A kiadónak, szerkesztőnek nem kötelessége, felelőssége válaszolni? Hol a kontroll?

13118 2014.10.28. 11:34:55

Osszián : amiről nem tudsz, az nincs. az meg, hogy mit tartasz versnek, a magánügyed. tekintve, hogy Varró Dániel az eddigi munkásságárt már kapott egy szakajtónyi díjat. ezek szerint a díjadományozók valamennyien tévedésbe estek.

301782 2014.10.28. 11:36:02

Tudjátok nekem egy bajom van ezzel. Weöres alá sorolunk? Vagy mellé? Ez volna itt a kérdés? Valószínűleg a kedvenc mindig első helyen szerepel. Bármiről beszélünk. Művészeti kérdésekben objektivitást várni? Ugyan..

163107 2014.10.28. 12:22:02

Na, miért ne estek volna tévedésbe, Hmmm? Kukorelli is kapott egy szakajtónyi díjat, Nyírő és Wass, valamint Tormay Cecil (őt még Nobelre is jelölték) is benne vannak a NAT-ba - az, hogy írók-költők díjakat kaptak, nem jelenti, hogy tudnak is verset írni. Jó játék a lapát, azzal ütjük apát. Orrot, fület lapít, jó játék a lapát. Vers ez? (Bár még egy kancsal rím is van benne...D) És már csak azért se való tankönyvbe, mert a 11 éves nebuló még elhiszi, hogy ilyen egy vers. Hát ez? "Miért hord mindig minden férfi maszkot? A pillanat miért mindig elszalasztott? Miért vágja minden férfi át a nőket, És miért várjuk mégis újra vissza őket?" Jobb táncdalszöveget hallottam már. Nem beszélve pl. Kiss Tibiről, akinek a dalszövegei közt nem egy nagyon jó vers van. De még mindig nem tudom, hogy jön ide az antiszemitizmus.

11229 2014.10.28. 12:23:18

Nem számítottam ekkora vitára, így nem fogok már mindenkinek egyenként válaszolni. A mi kerülhet a tankönyvekbe, szerintem rossz kérdés. Sokkal fontosabb, hogy mi nem kerülhet. Varró Dani verében nincs semmi olyan, ami kizárná, hogy egy tankönyvbe bekerüljön. Nem állítom, hogy remekmű, de nem is szükséges, hogy az legyen. És ahhoz képest, hogy nekem még Donászy Magdával (is) rombolták az ízlésemet, ez a vers igazán üdítő. A fb-n felháborodottan kommentelőkön látszott, hogy egyáltalán nem értik a verset. 10-11 évesen talán még értették volna. Weöres Sándor ma már megkérdőjelezhetetlen tekintélynek örvend. Helyesen. Nem tudom, a Kisfiúk témáira bekerült-e már valamilyen tankönyvbe. Az ő nevével talán elfogadják, vagy elfogadnák. De tartok tőle, hogy egyébként ez a vers is nagy felháborodást keltene.

11229 2014.10.28. 12:25:14

Osszián Milyen egy vers? Lehet, ilyen is.

13118 2014.10.28. 12:29:25

18. Osszián még volt lehetőséged kihátrálni, emelt fővel visszavonulni. ám ahogyan látom, kezded magad a szarba egyre mélyebben beleásni.

163107 2014.10.28. 12:53:54

Jól meg cáfoltál, Hmmm. Nem baj. Én biztos nem sértődöm meg rád. Úgy dorongolsz le, hogy nem mondod meg, miért. Nem is értelek. Mi az, hogy emelt fővel? Mi az, hogy beleásom magam egyre mélyebben a szarba? Mert bizonyítottam, hogy az inkriminált vers rossz? Bizonyítsd te, hogy jó! És azt még nem is mondtam, hogy a másik ( a macsós), az meg még ritmikailag se stimmel. Rossz költő rossz verse tankönyvbe került - okos tanár kikerüli és felolvas a János vitézből: részemről ennyi immár. Nincs harag.

163107 2014.10.28. 13:03:57

20. obsidian 2014. 10. 28. 12:25 Osszián Milyen egy vers? Lehet, ilyen is." Ha egy vers rossz, akkor nem vers, és aki eszkábálta, nem költő. Igazából itt nincs középút, sajnos. A jó költő fenn is marad - van akit halála után újra felfedeznek, mert jó - a többit egy idő után jótékonyan borítani fogja a feledés homálya. Egy Szabolcska Mihály neve csak azért maradt fenn, mert Karinthy parodizálta (mivel Szabolcska megtámadta Ady költészetét). Adynál senki se tudta jobban, hogy vagy költő valaki, vagy nem. Gyóni Géza kapcsán meg is írta, holott Gyóniban még volt is tűz és lendület, csak tehetség volt kevés: "Kedves, fiatal barátom, (annak szólt a levél, aki fel akarta hívni Ady figyelmét Gyónira) Gyóni (Áchim) Géza sohase volt költő, s nem is lesz. Ezt még egy világháború sem tudta megcsinálni. Fiatal újságírószimattal s kényelmetlenül kényelmes helyzetében transzponálta igaz poéták formáit s hangulatait. Természetesen elsősorban engem bányászott ki, de szerencsére nem jó bányász... Csak annyi ő, mint a háborús revük szerzői. Hadd éljen szegény, s ha hazakerül, hadd élhessen meg e szörnyű háborúból, mely annyiunk életét vette el, vagy tette tönkre. Üdvözli szívesen Ady Endre Varró meg Weörest bányászta ki...

11229 2014.10.28. 13:33:40

és hányan voltak, akik Adyt nem tartották költőnek?

320591 2014.10.28. 13:41:52

Obsidián! Szívből örülök, hogy megfogalmaztad a másik tábor véleményét is! Azt mondod, hogy Varró Dániel versében nincs olyan, ami miatt ne kerülhetne be tankönyvbe? De, van benne olyan, ami miatt életveszélyes, hogy bekerült. Az sem másodlagos szempont, amit Osszián többször kifejtett: ha van ennél jobb akkor miért a rosszat kell betenni? Ilyen versecskét szinte minden második Apuka vagy Anyuka összetud rakni, ha szellemes kis történetet akar mesélni a gyerekeiről egy kerti partyn Aminek nagyon nem örülök, hogy ezt az egész történetet antiszemita provokációnak minősíti az, akinek ez ment az egyára! Különösen azzal a kifinomult intelligenciával amit Hmmmm-től ilyen esetekben megszokhattunk! Pedig ő nagy valószínűséggel nincs ott lent a szarban, (ahova szerinte Osszián igyekszik), ahol a 2,5 millió funcionális analfabéta kapálózik! Bizony nincs ott! Annál sokkal lejjebb van...

320591 2014.10.28. 13:43:13

Jaj, a funkcionálisan szóból kimaradt egy "k" betű! Biztosan az érintettségem okán, bakker! Bocs és mosoly....

301782 2014.10.28. 13:58:09

19. obsidian 2014. 10. 28. 12:23 Kedves Obsidian ezt írtad feljebb: "A fb-n felháborodottan kommentelőkön látszott, hogy egyáltalán nem értik a verset. 10-11 évesen talán még értették volna." Két kérdésem volna. Akár tippelhetsz is: 1. Mi lehet az oka a "értetlenkedésnek" és ki ezért a felelős? 2. Megváltoztathatónak gondolod-e ezeknek a felnőtt embereknek a meggyőződését Varró Dániel költészetének elfogadásában?

320591 2014.10.28. 14:25:09

Valika! A lehető legfontosabb kérdést tetted fel! Köszönöm!

Valika 2014.10.28. 16:33:24

29-re Quick, Obsidiané a babér, a felvetés tőle származik :)

11229 2014.10.28. 16:38:31

Valika jó kérdés egyszer már írtam: az aranyos, okos kisgyerekekből lesznek a csúnya, buta felnőttek hogy ezt mi okozza nem tudom a legkisebb probléma, hogy elfogadják-e Varró Dani költészetét

11229 2014.10.28. 16:41:05

Quick életveszélyes? ennyire azért nem kellene félreérteni a verset

11229 2014.10.28. 16:41:26

dömdödöm

320591 2014.10.28. 17:08:31

Ugye, azért nem baj, ha nem érzem magam csúnya, buta, antiszemita felnőttnek, azért mert speciel nem szeretem Varró Danika költészetét? dömdödöm - ezt viszont nagyon szeretem! Kedvemre való! Pá!

301782 2014.10.28. 17:09:20

31. obsidian 2014. 10. 28. 16:38 Ez jó :) Volt idő, amikor elég sok idős és még idősebb emberrel foglalkoztam. Hallgattam őket, beszélgettem velük és nem egyszer jutott eszembe, hogy ennek sok kedves, bölcs idős embernek, hogy lehet annyi ostoba, kiállhatatlan, sőt totál bunkó gyereke? Hozzáteszem, volt összehasonlítási alapja véleményemnek :)

11229 2014.10.29. 09:26:07

https://www.facebook.com/varrodaniofficial/posts/777291995678465?fref=nf ha esetleg valakit érdekel egy közelről érintett véleménye

KapitányG 2014.10.30. 09:15:16

Hagyd, Obsidian, kár... - Quick ezzel indította a posztját

320591 2014.10.30. 10:14:47

Kis, kedves zene! :) https://www.youtube.com/watch?v=gYK83ZhX9mk

320591 2014.10.30. 10:41:55

Valaki esetleg felvilágosítana hova tűnhetett a posztom a cím alól miután Halász Judit (ide is belinkelt) dalával frissítettem???????? Mert csak a hibát jelző '404' jön elő! Kösz a segítséget!

KapitányG 2014.10.30. 11:37:09

Ha frissítesz egy posztot, megváltozik az URL-je. Ez a mostani: http://hjaaa.nolblog.hu/archives/2014/10/27/Lesz_masik_is_update/ Az ajánlóban szereplő cím nyilván a régi - az eredeti - helyre visz

320591 2014.10.30. 13:17:13

Kedves Kapitány G.! Ott megvan. A baj az, hogy a kiemeltek között nem lehet megnyitni! Így az új olvasók sem tudják, csak a hibaüzenetet látják. Esetleg lehetne korrigálni? Már csak az ügy súlya miatt isl! Előre is köszönöm!

301782 2014.10.31. 10:07:36

31-re "a legkisebb probléma, hogy elfogadják-e Varró Dani költészetét" nem egészen. A legkisebb problémának akkor számítana ez, ha a NAT nem emelte volna be és a szerkesztő nem PONT ezt a verset választotta volna. De ez csak az én véleményem és változatlanul áll a kérdésem: Ki a felelős és hogyan lehet elfogadtatni éppen ezt a verset a szülőkkel?

301782 2014.10.31. 10:21:44

Még valami komolyan mondom, nem hiszem el...hát nem világos, hogy a tekintélyelv vitázik a sötétséggel? Lehet valakinek "'szakajtónyi díja", ha elismerem az adományozókat akkor oké? Vagy egyáltalán...csak a dobogós helyezés számít? Az emberek sokan a tekintélyelv börtönében éltek/ élnek. Nem lehet "csak úgy" kinyitni azokat a kapukat. Ha meg kinyitja, teszem fel a NAT, akkor igenis tessék megmagyarázni az "értetlen, sötét és sokak szerint funkcionálisan analfabéta" népeknek, akiken a GYEREKEIT OKTATNI AKARJÁK!!!!! Vagy nem akarják? Csak megint egy újabb tekintélyt rájuk kényszeríteni? Mert a "legkisebb probléma, hogy elfogadják-e -Varró Dani költészetét?" Ki a bánat vállalja fel a felelősségét a közvetítésnek? Kihez fordulhat a "csökött agyú" pórnép? Az elefántcsonttoronyban kicsit könnyebb az élet.... A tanárok, szülők nem szólhatnak bele gyerekeiket hogyan és miből tanítják az iskolában és másutt? Még mindig az "eleve elrendeltetésnél" tartunk? Ne má...

11229 2014.10.31. 13:09:22

Valika nem is értem mit akarsz milyen tekintélyelv vitázik milyen sötétséggel hogy lehet a sötétséggel vitázni? nekem a tekintélyelv önmagában is elég sötét, talán önmagával vitázik milyen kaput nyit meg Varró Dani verse? ki a kar kire újabb tekintélyt rákényszeríteni? amúgy pedig miért baj, ha kinyitják a kapukat? miért kellene bezártságban élni (ás tanítani)? hogy jön ide az eleve elrendeltetés? súlyos gondok vannak az iskolarendszerben, de azt nem az okozza hogy Varró Dani vagy akárki más verse benn van-e egy tankönyvben vagy nincs

301782 2014.10.31. 15:34:02

44. obsidian 2014. 10. 31. 13:09 Tekintélyelv - régi, "méltán elismert" és akár irodalmi tananyagként szereplő költő. Sötétség (ismeretlen) - a meg nem értés. Akikkel senki nem akarja elfogadtatni, megértetni Varró Dani és a hozzá hasonló irodalom létjogosultságát. Hát ez az, hogy a sötétséggel nem lehet vitázni! De véleményem szerint nem szabad azzal elintézni : "a legkisebb probléma, hogy elfogadják-e Varró Dani költészetét"" Szerintem igenis ez a legnagyobb probléma (az oktatásban). "milyen kaput nyit meg Varró Dani verse?" A tekintélyelvet felülbíráló kapuról beszéltem. Amit nem lehet csak úgy szélesre tárni a nem tudás előtt. Az embereket (szülőket, tanárokat) tisztelni kell és szükség esetén méltónak kell tartani őket arra, hogy elmagyarázza neki valaki (NAV?), hogy miért pont ezt választották és miért ne fogadja el fenntartás nélkül. Ha csak úgy bedobják szegény Varró Dániel verseit, egy részük könnyen felháborodik, másik része hallgat és összezavarodik. Nem érti, hogy most miért lehet ilyeneket tanítani? Hát ez a módi? "Miért baj, ha kinyitják a kapukat?" Most írtam le. Mert képtelenek kezelni a korábban kordában tartott tekintélyelvükkel a merőben másképpen verselő költő látásmódját. Összezavarodnak. Valakinek ezt világosan el kell tudni magyaráznia (annak, aki döntött ez ügyben, vagy a tanárnak...nem tudom, de valakinek). "hogy jön ide az eleve elrendeltetés?' Csak úgy, hogy a tekintélyelvben felnőtt emberek nem fogják maguktól megérteni, miért jó Varró Dániel, Lackfi, stb...nem tanítja meg a népeket ez a döntés arra, sokszínű a világ és széles látókör is létezik, csak egyszerűen "lecserélik a polcon" Weörest Varróra. Ez baj. Ha senki nem magyarázza el a szülőknek, gyerekeknek, hogy nem azért kell Varró verseket olvasni, ismerni, mert értékes, ha azt mondják rájuk" úgyse értenék", akkor az eleve elrendeltetés kategóriába kerül náluk. Az oktatás és iskolarendszer súlyos gondjainak valóban ez egy kis szegmense. De cseppben a tenger, ugyebár.

11229 2014.11.01. 19:25:16

Nem érti, hogy most miért lehet ilyeneket tanítani? Hát ez a módi? akkor vissza az eredeti kérdéshez: mi vele a baj?

301782 2014.11.01. 21:06:38

További adalék, ha esetleg még nem olvastátok volna: "Nyilván az iskola is “más”. Ahol csak szépet és jót szabad mutatni a gyerekeknek. Nyuszikát igen, nyuszikára lecsapó sasmadarat már nem. Vagy sasmadarat magában igen, de nyuszikával a csőrében már nem. Esetleg a rosszat a Jó gyerekek képeskönyve szellemiségében prezentálni, ahol a kis Olgi játszott a tűvel, hiába mondta neki az ő jó édes anyukája, hogy Olgika, ne játssz a tűvel, a szófogadatlan kislány nem hallgatott rá, ki is szúrta a saját szemét, úgy kell neki!" http://librarius.hu/2014/11/01/meg-mindig-versbotrany-kivel-ert-egyet-lackfi-janos/
süti beállítások módosítása