Olvasónapló - Ragtime
2016. április 19. írta: obsidian1

Olvasónapló - Ragtime

E. L. Doctorow: Ragtime

Eddig valahogy kimaradt, nem is értem, miért.

Mint a címe is sugallja, a regény a múlt század elején játszódik New Rochelle-ben, egy New York melletti kisvárosban.

A regény látszólagos főszereplője egy new rochelle-i család, akiknek még nevük sincs. Kisfiú, Apa, Anya, Anya Öccse, Nagyapa. Családi vállalkozásban egy zászló és tűzijáték készítő üzem tulajdonosai. Az események inkább csak megtörténnek velük. Kivétel Anya Öccse, aki több epizódnak is aktív résztvevője.

Közvetve vagy közvetlenül a család kapcsolatba kerül a kor híres vagy hírhedt alakjaival, akik a történet során magától értetődően vagy a véletlennek köszönhetően egymás sorsára is hatással vannak.

„Akár egy halom hasított fa…”

Megjelenik a regényben Houdini, Henry Ford, Peary, Freud, J. P. Morgan, és akik nálunk talán kevésbé ismertek, de utánanéztem, valós személyek: Evelyn Nesbit, Harry K Thaw, Stanford White, Emma Goldman, Booker T. Washington.

A regény közepe táján jelenik meg talán a legfontosabb szereplő (a filmben egyértelműen ő a főszereplő): Coalhouse Walker. Mint a nevéből is sejthető, alakját Kohlhaas Mihályról mintázta a szerző, a történetet a század elejének Amerikájába helyezve, Kleist regényéhez hasonló végkifejlettel.

A felsorolt szereplők majdnem mindegyike érintett valamilyen formában az események során, legjobban Anya Öccse, aki csatlakozott Coalhouse-hoz, és aki végül Mexikóban Zapata seregében veszti el az életét.

Folytonosan változnak a nézőpontok, hol benn vagyunk az események sűrűjében és szinte a szereplők szemével láthatjuk a történetet, hol csak a híradásokból ismerhetjük meg eseményeket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr348645614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.04.20. 10:19:29

Régi nagy kedvenc, azt hiszem itt, vagy a Billy Bathgate-nél szerettem bele Doctorow mesélésébe... De inkább itt. :)

obsidian1 2016.04.20. 19:47:48

@regulat: sajnálom, hogy nekem eddig kimaradt

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.04.20. 19:49:55

@obsidian1: A másik kedvencem a Billy Bathgate, utána talán a Világkiállítás. Amolyan szubjektív Amerika történelmet ír. :)

obsidian1 2016.04.21. 09:22:33

@regulat: igyekszem rá időt szakítani
a Ragtime tényleg nagyon tetszett

ZorróAszter 2016.04.21. 22:17:03

Én azt hiszem, csak a Vöcsöktó című regényét olvastam.

Már ha az Doctorow.

Viszont jó régen láttam egy Ragtime című filmet, amiről azt hittem, Doctorow regénye alapján készült, de annak a témája mintha teljesen más lett volna.

obsidian1 2016.04.22. 12:46:20

@ZorróAszter: Igen, az is Doctorow.
Én is régen láttam már a filmet, de amennyire emlékszem, az elsősorban Coalhouse Walker történetét dolgozza fel, aki egy néger zenész, és a tűzoltók nem engedik átmenni a tűzoltóság előtt az autójával, a továbbiakban erősen hasonlít Kohlhaas Mihály történetére. Ha jól emlékszem Houdini a filmben is megjelent.
süti beállítások módosítása