Éveim - 1993
2016. október 01. írta: obsidian1

Éveim - 1993

1993

42 éves voltam.

Kitekintő:

George Bush és Borisz Jelcin aláírta a Start II. szerződést.

Bombát robbantottak a New York-i Világkereskedelmi Központban.

A délszláv háború Boszniában folytatódott. (A jelenlegi kormánypropaganda szimjére leegyszerűsítve: keresztények gyilkoltak muzulmánokat.)

Robbanás történt agy békásmegyeri panelépületben. Heten meghaltak.

Újratemették Horthy Miklóst.

Életbe lépett a maastrichti szerződés.

A pörbölyi tragédiában 12-en haltak meg, amikor egy iskolásokat szállító busz egy vonat elé hajtott.

Orbán Viktornak küldetéstudata támadt az űrt betölteni. Fodor Gábor, Ungár Klára és Molnár Péter kilépett a Fideszből.

Meghalt Antall József.

Nobel-díjat kaptak:

Béke: Nelson Mandela és Frederik Willem de Klerk

Irodalmi: Toni Morrison

Ebben az évben hunytak el: Trauner Sándor, Frank Zappa, Federico Fellini, Feleki Kamill, Lőrincze Lajos, Suka Sándor, Bólya Péter, Szűr-Szabó József, Gráber Margit, William Golding, James Hunt, Cseres Tibor, Mensáros László, Audrey Hepburn, Dizzy Gillespie, Rudolf Nurejev

A munkahelyemen már egész rutinos voltam az új munkakörömben, amikor felvettek mellém valakit, ami önmagában nem lett volna baj, mert az tényleg tarthatatlan volt, hogy az egész cégnél rajtam kívül senki nem ért hozzá, de odajött ugyanazért a fizetésért, amennyi nekem volt, így semmi esélyem nem lett számottevő fizetésemelésre. Akkor még senki sem sejtette egyszer majd ő lesz „nélkülözhetetlen” ember a cégnél. Közben annyira megszaporodtak a tervezésre váró készülékek, hogy kezdetben csak ideiglenesen egy-két hétre, aztán amikor leszerelt valaki, aki bevonulás előtt már végezte azt a munkát, véglegesen visszahelyeztek készülékszerkesztőnek. Ekkor valóban rengeteg tervezésre vagy gyártásra váró készülék volt. Egyikre sem volt elég kapacitás. Ekkor terjedt el az amondás a cégnél: Kétfajta készülék van, vagy nem készült el, vagy nem jó. Ehhez én még hozzátettem, ami elkészült és talán jó is, az nem kell.

A lányomnak eljött a pályaválasztás ideje. Sok elképzelése nem volt. Végül szakközépiskolába jelentkezett és bőrdíszművességet tanult.

Ő nyáron Györökre ment táborba. Péntek délután hoztam haza kispolszkival. Éreztem, hogy csúszik a kuplung, de úgy gondoltam Sárvárról, ahova hétvégére mentünk a nagyszülőkhöz, még megfordulok. Hát tévedtem. Jól felpakoltunk mindenféle zöldségből, gyümölcsből, jött velünk a lányom unokatestvére, Évi azt is kikönyörögte, hogy egy kiscicát elhozhasson anyámtól. Aztán Vasvárig valahogy eljutottunk, de ott úgy döntöttem, még egy emelkedőt már nem kockáztatok. Kerestünk egy autószerelőt, a kispolszki ott maradt nála, mi pedig busszal jutottunk haza.

Egy kép valamikor tavasszal, kerti munka közben. (Évi fényképezte, aki egy rajzpályázaton nyert pénzből fényképezőgépet vett magának.)

kertben.jpg

És egy karácsonykor azzal a bizonyos kiscicával:

macskaval.jpg

A zenei blokkban először az akkor elhunytakra emlékezem.

Dizzy Gillespie:

Frank Zappa:

Két akkor aktuális hazai sláger:

Koncz Zsuzsa: Százéves pályaudvar

(Sajnos valakiken mindig ott a jel.)

És jött a Kispál és a borz:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr8611758479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2016.10.02. 14:57:25

Érdekes az egyéni emlékezet. Döntő, ki hol és milyen közegben élte életét. Egy világutazót több élmény és emlék kötheti 1993-hoz. Megint más benyomások érték a Budapestieket, de itt sem mindenkit egyformán. Más-mikre emlékszik egy értelmiségi és megint másra egy munkahelyét vesztett betanított munkás.

Más: említsük meg, ebben az évben született Kapás Boglárka és Palvin Barbara. Rajtuk kívül biztosan születtek más és mára hírnevet szerzett fiatalok, csak talán előttünk ismeretlenek. Mint mondjuk többek között Döbrösi Laura színész és énekes. 2004-től vagyis 11 éves korától szerepel filmekben és tv-játékokban, 2009-2014 között az Eszenyi Enikő rendezte Vígszínházban játszik. Szabadúszó. Egy kis ízelítő játéktudásából, egy közismert verset ad elő, amit a Google fordítójával először mongol nyelvre fordítottak, majd onnan ismét vissza magyar nyelvre:

www.youtube.com/watch?v=UVUm3rpYNeA

obsidian1 2016.10.02. 15:59:55

@Drizari: igen, mindenkinek mások az emlékei
nekem 1993 eléggé a mélypont volt
nem tudjuk még, hogy az akkor születettek közül ki fog maradandót alkotni
Kapás Boglárka a piszkozatban még benne volt, mint aki már bizonyított, de végül úgy döntöttem nem említem az akkor születetteket
igen, nehéz egy értelmetlen szöveget úgy előadni, mintha lenne értelme, persze azért segített az eredeti vers

Drizari 2016.10.02. 16:59:10

@obsidian1: Érdekes a "maradandót alkotók" köre is. Vannak, akik egész életükben maradandót alkotnak, hogy populáris példával éljek: Leonardo da Vinci. Aztán vannak olyanok, akik csak egyetlen egy alkotásukkal értek el maradandót, a többi munkájuk az enyészeté lett, vagy legalábbis a nagyközönség számára ma ismeretlen. Ismét egy populáris példa: Madách Imre műve. Ha az egy alkotásúakat nézzük, akkor alkothat maradandót egy huszonéves is.

Mint például Jennifer Lawrence, aki 22 évesen kapott női főszerepléséért Oscar-díjat (Napos oldal). Ez neki maradandó, tőle ennek dicsősége már nem vehető el. De egy régebbi példa és magyar: Irinyi János, aki 19 évesen szabadalmaztatta a zajtalan és robbanásmentes gyufát. Ugyan kémiával foglalkozott, de nagy dobása ez az egyetlen volt. És jelentős szerepet játszott a szabadságharcban, de akkor már elmúlt 30 éves.

obsidian1 2016.10.03. 11:10:37

@Drizari: valóban, az hogy valaki maradandót alkot-e nem mennyiségi kérdés és nem is életkor függvénye, és még az sem biztos, hogy az utókor ítélete helyes
nagyon sok méltatlanul elfeledett dolog van

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.10.20. 12:44:16

én ezt irtam a kollektiv blogunkba erről az évről (a fotók törlődtek, de nem is baj)...
evekesemlekek.blogspot.hu/2012/12/1993-zsufolt-kulonos-50-evem.html

obsidian1 2016.10.20. 15:29:06

@gond/ol/a: Szerintem kár, hogy törlődtek a fotók.
Mi lett a makói költőtehetségből?

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.10.20. 23:23:41

"budapesti" költő :) (és kiadói szerkesztő )
most készül a 3. verskötete (Móricz Zsigmond alkotói ösztöndijjal)
(és a mai 12000es kiadványban is pl ...verse ,,,,)

(a fotókat persze én is sajnálom, csak úgyis túl személyes vagyok, nem?)

obsidian1 2016.10.21. 13:07:57

@gond/ol/a: sok sikert kívánok neki :)
süti beállítások módosítása