Hol a hiba
2012. november 30. írta: obsidian1

Hol a hiba

Most egy kicsit naiv leszek.

Most egy kicsit naiv leszek.

Egy korszerű üzemben robotok hegesztenek. Robotok szerelik össze az autókat. Számítógép vezérelte gyártósorokon emberi beavatkozás nélkül gyártják az alkatrészeket. Egyre kevesebb ember egyre több terméket állít elő.

Örvendezhetnénk hát, hurrá itt van már a kánaán.

Ehelyett válságok sora köszöntött ránk, és egyre fogy a remény, hogy belátható időn belül kilábalunk.

Hol a hiba?

(És mi a megoldás?)

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr518230522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2012.11.30. 20:47:49

nyugi. és tényleg egy kicsit naiv vagy. a tömegcuccokat készítik robotok. a minőségi termékek változatlanul kézi erővel készülnek, az összeszerelésük biztosan. amúgy a karosszéria elemeket valóban csak a számítógép vezérelte robothegesztőgépek tudják milliméterre pontosan és egyforma minőségben összehegeszteni, erre az ember képtelen. amúgy képzelj el egy manufakturális gyufagyárat. ahol emberek kézzel faragják ki a gyufaszálat, és mártogatnák egyenként bele a "foszforba". vajon mennyi idő alatt készülne így el egy doboz gyufa, és mennyiért kellene árusítani, hogy a manufaktúra ne menjen tönkre és ne kelljen elbocsájtani a munkásokat?

173336 2012.11.30. 20:51:40

A gépek megjelenésével és az érdekképviseletek kialakulásával, egyre csökkent a munkaidő. A gyári munka kezdetekor 14-15 órákat is dolgoztak. Ma hivatalosan nyolc óra a munkaidő, de sehol nem tartják be, 10-12 órát dolgoznak, és örülnek hogy dolgozhatnak. Ha a hivatalos és betartott, vagy betartatott munkaidőt nyolc óráról csak egy órával is lecsökkentik, és nem az emberek 5%-a birtokolja a földi javak 95 %-át, akkor emberhez méltó életet élhetünk az egész földön. Nem lesz ekkora munkanélküliség, a dolgozni akarók munkával kereshetik meg a tisztességes élethez szükséges javakat,nem pedig segélyből és közmunkából élnek. Sajnos ezek a kijelentések ma újra a naivitás és az utópia kategóriájába tartoznak, mint száz évvel ezelőtt. Csak kisebb munkaidő mellett lehet az embereknek munkát adni, ha azt akarjuk, hogy megéljenek. Vagy újabb háborúk jönnek.

13118 2012.11.30. 21:02:33

és még: 1968-ban a Föld lakosainak száma 3,5 milliárd volt, ma 7 milliárd. Magyarország azon kevesek közé tartozik, akik nem tudnak ennek a 7 milliárd embernek semmit se gyártani eladásra. a magyarok maguknak krumplihámozót és vizespoharat se tudnak készíteni. az előbbit a kínaiak, az utóbbit a törökök gyártják. nem magyar munkások.

11715 2012.12.01. 08:40:27

"Magyarország azon kevesek közé tartozik, akik nem tudnak ennek a 7 milliárd embernek semmit se gyártani eladásra." - talán ez is része a hibás szemléletnek, mert folyton azt lessük, mi olyat tudnánk csinálni, amit másoknak eladhatnánk, pedig talán elég lenne, ha magunk készítenénk el azt, amit másoktól veszünk - jó példa a krumplihámozó és a vizespohár. kerekes zsuzsa is lényegében erről beszél, amikor az ároktisztogatást emlegeti.

13118 2012.12.01. 09:27:15

"...folyton azt lessük, mi olyat tudnánk csinálni, amit másoknak eladhatnánk..." Pettra, ezt komolyan gondoltad? :))) ha ez igaz lenne, már rég lennének olyan termékeink, amik világsikert arattak volna.

11229 2012.12.01. 10:02:15

Próbáltam rövid és provokatív lenni. Természetesen vannak ma is egyedileg, kis szériában,, kézzel hagyományos technológiával előállított minőségi vagy luxus termékek. De ez a világon élő hét milliárd embernek csak egy jelentéktelen hányadát érinti előállítóként és fogyasztóként is. Nem mondtam, hogy baj, hogy így van, csak tényként leszögeztem, egyre kevesebb ember állít elő egyre több terméket. És nem is szeretnék semmi technikai visszafejlődést,. Annak idején érthető volt a géprombolók dühe, de nem az volt a járható út. Ugyanakkor érzek ebben egyfajta csapda helyzetet is. Akik kívül rekednek a munkavilágán, márpedig a technikai fejlődés következtében egyre többen lesznek, akik kívül rekednek, nem jelennek meg fogyasztóként sem, vagy csak nagyon korlátozott mértékben tudnak megjelenni, így hiába tudnának még többet, még olcsóbban előállítani, nem lesz, aki megvegye. Az érdekképviseletek csak azoknak az érdekeit védik, akik belül vannak, és egy csöpp szolidaritást sem vállalnak azokkal, akik kívül rekedtek, még ha ez hosszútávon a saját érdekeikkel is ellentétes akkor is. És a fejlettebb országok szakszervezetei is minden erővel védik saját munkásaik érdekét más országok munkásaival szemben. Hol van már a proletár internacionalizmus? (Ezt csak úgy mellékesen.) A magyar cégek legnagyobb része valóban nem jelenik meg termékeivel a fogyasztási cikkek piacán, hanem beszállítói más gyártóknak. Ugyanakkor vannak olyan termékek is, amikről nem is tudjuk, hogy magyar munkások állították elő, például a Flextronics üzemeiben. (Mellesleg most jelentették be, hogy 1100 embert bocsátanak el Zalaegerszegen. Sok családnak tragédia.) Nem arról van szó, hogy ne tudnánk krumplihámozót vagy üvegpoharat gyártani. Kérdés, milyen áron. Nem hiszem, hogy megoldás lenne, ha másoknak nem is tudjuk eladni, készítsük el magunknak, amit másoktól veszünk. Nem lehet bezárkózni. Ahogy most tömegesen mennek ki dolgozni külföldre, ha megéri tömegesen fogunk kimenni vásárolni is..

méhészborz 2012.12.01. 10:40:20

"és nem az emberek 5%-a birtokolja a földi javak 95 %-át" - talán itt bújik meg a lényeg,az elosztásnál...

11229 2012.12.01. 11:41:39

méhészborz talán

11715 2012.12.01. 11:48:36

5. Hmmmm: jólvanna, nem úgy gondoltam, de azért valami hiba lehet a számításokkal, mert amikor az a végeredmény, hogy pl a poharat mi 100 forintból tudjuk előállítani, és ha megvesszük a törököktől, akkor csak nyolcvan, akkor azt nem vesszük figyelembe, hogy abban a százasban benne van egy csomó ember megélhetésének a része is. és itt a hiba szerintem

13118 2012.12.01. 14:14:01

azt gondolom, hogy nálunk megszűntek a lébecolós munkalehetőségek. az olyan munkák, aminek végzéséhez nem kellett tanulni. vagy csak alig. és megszűntek olyanok is, amiket a technikai/technológiai fejlődés szüntetett meg. aztán sokan munka nélkül maradtak azok közül is, akik el nem adható termékeket készítettek, vagy mert az előállításuk volt drága, vagy mert a termék vált elavulttá. most olvastam, hogy a T5-ös Pannóniákat azért sikerült 1975-ig sorozatban gyártani, mert a legnagyobb vevőpiacnak, a Szovjetuniónak nagyon megfelelt, hidegben biztosabban beindult, mint az Izs, és tartósságban is fölülmúlta az orosz motorkerékpárokat. vagyis fejlesztés semmi. és ebben van igazság, mert már nálunk is inkább az NDK MZ-ket vették, közben a Suzuki fejlődött, csak fejlődött ... hogy a Kawasakit vagy a boxermotoros BMW-t ne is említsem. (amúgy a Flextronics nem magyar cég, csak nálunk is van egy telephelye)

11229 2012.12.01. 17:50:46

Persze, hogy nem magyar cég, de akkor is magyar munkások dolgoznak benne. annak idején a MOM gyártott floppykat is, csak éppen háromszoros áron adta a felhasználóknak, mint amennyiért Ausztriában a boltban a japán floppykat meglehetett kapni. (Az már egy másik érdekesség, hogy floppy vezérlő speciális integrált áramkörért majdnem egy japán floppy árát kifizettek.) De nem kimondottan Magyarországra gondoltam az eredeti írásban. azok a lébecolós munkahelyek, ahol csak alibi munkát végeztek tényleg megszűntek, de az idetelepülő multicégek nagy része nem igényel jól képzett munkaerőt, utcáról felvett betanított munkásokat alkalmaznak. De az a cég is, ahonnan nyugdíjba mente néhány jó hegesztőn és lakatoson kívül nagyrészt betanított lakatosokat alkalmazott. Volt olyan megrendelő, aki olyan felszerszámozottságot technológiát követelt meg, hogy bárki helyettesíthető legyen, egy utcáról felvett emberrel.

13118 2012.12.01. 18:04:54

talán itt a hiba. nem tudunk felmutatni olyan magyar technológiát, ahol bárki helyettesíthető egy utcáról felvett emberrel és a terméket mégis elkapkodják. helyette vízelvezető árkokat tisztítanak, közparkokat gyomlálnak, utcákat söpörnek. szóval bérmunkásoknak már jók a magyarok, talán majd valamikor eljön az az idő is, amikor magyar mérnökök tervezte, magyar munkásokkal gyártott, magyar termékeket fognak külföldön szívesen vásárolni. és ha azt hallják, hogy magyar, akkor már Puskáson és a gulyáson kívül más is az eszükbe fog jutni.

11715 2012.12.01. 18:21:39

sajnos, bérmunkásnak is egyre kevésbé. a fiam egy raktárban dolgozik, azt meséli, hihetetlen buták az emberek, némelyiknek mindent ötször el kell mondani, és még akkor se érti meg, arról meg nem is beszélve, hogy se számolni, se olvasni nem tudnak. és ezt nem kitalálja, a kollegái is mondják, nem egy olyan van, akinek hiába adják oda a listát, mit készítsen össze, nem tudja elolvasni. megyünk szépen lefelé.

11229 2012.12.01. 21:15:43

hmmm alapvetően egyetértünk, de kevés az esély rá, hogy minden így összejöjjön

11229 2012.12.01. 21:16:51

pettra sajnos tényleg megyünk lefelé

11229 2012.12.01. 21:18:18

evalajos nehéz ügy:(

289860 2012.12.01. 23:29:31

Ez egy átlagos pesszimista szemlélet. Az autóipar igenis támaszkodik a magyar háttériparra, főképpen az alumínium iparon kersztül. A magyar vegyipari vagy gyógyszeripri cégek is helytállnak. A szállítmányozókat is elég nehéz megkerülni. Az élelmiszeripar is lehetne erősebb, ha a politika nem sorvasztaná el a protekcionizmussal. Egyébként ezt az elbocsájtási trendet a pénzpiacot kiszárítoó politika okozza. Az ország 30 millió ember élelmezését is könnyen megoldhatná, mégsem lesz idén elég burgonya, gyümölcs. Bár technikailag megoldható lenne, hogy a föld lakossága hozzájussona az átlagos eletszínvonalhoz, a logisztikai és egyéb intézkedések révén, a föld eltartóképességének korlátai miatt ez már most is reménytelen. A pénzügyi válságok viszont már akkor jelentkeztek, amikor a nyugati fejlődési trendek kimerültek, és keletre tevődött át a tömegtermelés, és ezt nem lehetett semmilyen eszközzel megfordítani, igy a keleti társadalmak kezdték hitelezni a nyugati életszinvonalat. Nekünk a keleti termelési morállal kéne felvenni a versenyt úgy hogy béreket is hozzá kéne csökkenteni! Ezt a termelést viszont így nincs értelme felvállalni, így marada kiugró értéket tartalmazó termékek kerskedelme, aminek ugye nem lehetünk nagyon bőviben.

11229 2012.12.02. 18:31:08

kedves délimaci igazából sok biztatót a te hozzászólásodban sem találok
süti beállítások módosítása