Olvasónapló
2013. július 17. írta: obsidian1

Olvasónapló

Vaszilij Suksin: Jöttem, hogy szabadságot hozzak

Vaszilij Suksin: Jöttem, hogy szabadságot hozzak

Emlékszik még valaki Suksinra?

Nagyon régóta hevert már a könyvespolcon, most nem tudom, milyen sugallatra, lekerült.

Egy kicsit mindig ellenérzést keltenek bennem azok a művek, ahol a főhős nem rokonszenves számomra. Illetve nem egészen pontos így, egy ellenszenves figuráról is lehet jó regényt írni, ha az író nem akarja őt piedesztálra állítani.

A főhős Sztyepan Razin, a fülszöveg szerint parasztvezér, de mint a regényből kiderül, ő elsősorban egy nagyhatalmú kozák atamán. Nem ismerem a 17. századi orosz történelmet, és a kozákokról szóló ismereteim is kimerülnek a közismert közhelyekben, így csak a regényre tudok hivatkozni.

A kozákok ekkoriban, legalábbis a Sztyepan Razin vezette csoportjuk kalandozó, zsákmányszerző életmódot folytattak, befogadták maguk közé a menekülő muzsikokat, de ha érdekük úgy kívánta ki is adták őket, a cárnak tett katonai szolgálatok fejében, az elnézte vagy megbocsátotta nekik az elkövetett törvénytelenségeket, a bojárokat a zsákmányból adott részesedéssel kenyerezték le. Tisztességtelen alkuk, be nem tartott ígéretek, az erőfölény kihasználása volt jellemző az összes félre.

Sztyepan Razin érzi, egyre inkább szűkülnek a lehetőségei, a cár a kozákokat is egyre inkább az ellenőrzése alá akarja vonni, felháborítják a bojárok kegyetlenkedései, hogy ártatlan embereket gyilkolnak meg, végeznek ki. Közben ő is ugyanolyan kegyetlen, ugyanúgy pusztán indulatból meggyilkol ártatlan embereket. És hát mai fogalmaink szerint egy kegyetlen zsarnok. Tudom, nem szabadna a mai fogalmainkat egy másik történelmi korra vetíteni, de nem most nem tudományos szempontból vizsgálódunk.

Pillanatnyi bosszú forralta önkényes döntésnek tűnik az is, hogy a cár ellen fordul. Talán komolyan gondolja, hogy szabadságot visz a muzsikoknak, de az ellenfelei legyilkolásán kívül, nem tudtam felfedezni, milyen céljai vannak, és mi lesz, ha esetleg mégis győzne, amúgy a kezdetektől látszik, hogy bukásra van ítélve, csak idő kérdése. És hát valóban, az elfoglalt területeken a kozákok ugyanolyan kegyetlenül bánnak a muzsikokkal, mint előtte a bojárok.

Sztyepan sem kerülheti el sorsát, a kozákok szolgáltatják őt ki a cárnak.

Eltekintve a főhőssel szemben táplált ellenérzéseimtől nem okozott csalódást a könyv. Filmszerű jelenetek sora, nagyon erőteljes képekkel. A fülszöveg szerint Suksin eredetileg filmet akart készíteni belőle. Biztos, egy nagyon hatásos és látványos film lett volna. De az egy másik film lett volna, mint ami a regény alapján a képzeletemben megjelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr328230610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11692 2013.07.17. 20:14:05

„Pro captu lectoris) habent sua fata libelli.” -...Úgy látszik, ezt a könyvet még el kellett olvasnod...2-3 könyvvel magam is jártam így: nem választottam, mégis valahogy a kezemben maradt....:) Nem ismeretlen Suksin neve...de feledtem volna,ha nem szólsz....És rémlik még a Vörös kányafa, filmként, könyvként, - már nem is tudom...:)

11229 2013.07.17. 20:31:24

igen a Vörös kányafa volt annak idején ismert és népszerű, elsősorban a film, de a könyv is

178873 2013.07.18. 20:20:16

Meg vagyok előzve. :-) Nekem csak a Vörös kányafa van meg tőle, de az tetszett.

11229 2013.07.18. 20:26:52

nem verseny ez :)
süti beállítások módosítása