Csoportterápia
2014. április 13. írta: obsidian1

Csoportterápia

Színházban voltam.

Színházban voltam.

Csoportterápia. Mjuzikelkámedi.

Nem én találtam ki, így szerepel a színlapon. Ugye milyen szellemes?

Kedvenc kritikusomat most sem tudom kihagyni:

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy Bolba Attila-Szente Vajk-Galambos Attila szerzőtrió bármennyire is valóságos élethelyzetet és hiteles (köznapi) figurákat állított színpadra, mégiscsak fikciót teremtett.”

(Szemes Béla)

El kell ismerni, ilyen felismerésekre csak igazán nagy elmék képesek. Még szerencse, hogy elolvastam, különben abban a tudatban néztem volna végig az előadást, ami a színpadon történik, az maga a valóság.

A helyszín egy lepusztult kultúrház egyik terme, valamikor a kilencvenes években, legalábbis erre utal, hogy a koronás címer alatt tisztán kivehető a régi címer körvonala, bár lehet ez csak a díszlettervező szellemes ötlete. Ebben a teremben kap helyet sok más egyéb mellett a csoportterápia is. A nézők egy csoport első foglalkozását követhetik nyomon. Öt beteg és a doktornő, akiről ugyan nem tudjuk, hogy ő a doktornő, mert talán terápiás okokból inkognitóban, magát unatkozó, nagyon szőke, feleségnek álcázva jelenik meg, a végén egyáltalán nem okoz meglepetést, amikor felfedi inkognitóját.

Első közelítésben, szórakoztató történet, lökött, de szerethető figurák, egymást érő poénok, egy kis musical paródia, egy kis csoportterápia paródia, kellemes zene, hiteles, jól éneklő színészek. Egy igazán kellemes színházi este.

Bár az olyan szellemeskedést, hogy a focista taccsra tett, a pék lapátra tett, a fogorvosról kiderült mást is töm, igazán kihagyhatták volna. Egy sztendápkámediben (én is tudok ám ilyeneket) egyszer használatos poénként talán elmennének, de egy az örökkévalóságnak szánt mjuzikelkámediben???

A szereplők egymással teljesen egyenrangúak, nincsenek alá- és fölérendeltségi viszonyok. A színészek játéka között sincs színvonalbeli különbség, Hertelendy Attilát is csak azért emelem ki, mert hosszú idő óta ez az első szerepe, melyben megszabadult a manírjaitól.

Második közelítésben a szereplők önvallomásaitól, kitárulkozásaitól azt várnánk, hogy a fura figurák mögött érdekes emberek, igazi sorsok rejlenek. Az előadás meg is próbálja ezt elhitetni velünk, de igazából csak közhelyeket kapunk. Poénnak még csak elmegy, hogy az opera balettkarában az számít másságnak, ha valaki heteró, de hogy a coming outja, miszerint ő a lányokat szereti, csalódást fog okozni a szüleinek, mert ők annyira liberálisak, még poénnak is erőltetett.

És mit kezdjünk azzal a terápia során kiderülő csodálatos egybeeséssel, hogy ugyanazon a napon, amikor ez egyik szereplőnek gyerekkorában Velencében (Olaszország) elveszett a kisöccse, a másik szereplő elveszett a Velencei-tónál (Magyarország).
Kedves Szemes úr, ugye nem akarja azt állítani, hogy ez is csak fikció?

Maradjunk inkább az első közelítésnél. Mindenkinek jobb.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr508230746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178873 2014.04.13. 18:26:11

Tudod, most nekem nem is az a lényeg, hogy mikyen volt a darab. Inkább megnyugtat, hogy itt még vannak kulturafogyasztók. Színház, könyv, hangversrny nem idegen nekik. Valami olyasmi foglalkoztat - a következőben ezt tervrzem megírni -, hogy a felnövő generáció számára mondanak-e valamit azok az idézetek, utalások, asszociációk, amelyek nekünk még magától értetődőek.

11229 2014.04.13. 19:22:53

sokszor kell magyarázni valamit, ami számomra magától értetődő

23353 2014.04.13. 20:10:32

+ Olyan országban élek ahol sok ember életében nem volt színházban. Ok talán a suliban elvitték.

11229 2014.04.13. 20:34:11

azt hiszem, nálunk is egyre többen vannak

301782 2014.04.15. 07:19:44

Ha jól értem, nem volt nagy élmény ez az előadás. A színházba járás kockázattal jár :) Persze, mi nem? :)

11229 2014.04.15. 09:18:54

az első közelítés szerint egész jó volt :)
süti beállítások módosítása