Olvasónapló
2011. június 24. írta: obsidian1

Olvasónapló

James Aldridge: Amerikai párbaj

James Aldridge: Amerikai párbaj

Akadnak még kallódó könyvek a polcon. Ez 1983-ban a Rakéta Regénytárban, eddig várt, hogy kézbe vegyem. Valamikor csak akkor került fel egy könyv a polcra, ha már kiolvastam. De rend kell a világba…

Nem a western filmekből ismert párbaj, de ez is életre-halálra megy. És lehe, hogy kegyetlenebb.

Az ötvenes évek Amerikában is ötvenes évek volt.

1955-ben találkozott a francia tengerparton két egykori jó barát, két újságíró, akik egykor egy szerkesztőségi szobában dolgoztak, a legjobb barátok voltak, és késhegyre menő vitákat folytattak Amerika jövőjéről, mindketten ízig-vérig amerikainak vallják magukat, bárAmerika képük jelentősen eltér egymástól.

Nevezhetjük egyiküket amerikaibbnak a másiknál? Teljesen értelmetlen. Ez csak egy kis kitérő. És mi jogon nevezi valaki magát magyarabbnak, csak mert az ő magyarság képe nem egyezik a miénkkel?

Egyikük félig bűnözői státuszban félillegalitásban él Franciaországban, a másikuk, aki feljelentette őt az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottságnál, szétdúlta a családját.

A találkozó az utóbbi kérésére jön létre. Halálos betegen megértést, feloldozást várna a barátjától. Nem bocsánatot, hisz még mindig hisz a maga igazában, nem érzi magát bűnösnek. A barátja nem ad, mert nem adhat feloldozást Nem ő adhat feloldozást.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr118230378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12635 2011.06.24. 21:27:08

Jó könyv lehet, van benne erkölcsi mondanivaló...

11229 2011.06.25. 12:28:12

igen, nemcsak üres moralizálás
süti beállítások módosítása