Kettészakadt ország?
2014. április 09. írta: obsidian1

Kettészakadt ország?

Azt már tudják a politikusok, hogy Budapest nélkül nem lehet választásokat nyerni, Ideje lenne felismerni, hogy a vidék nélkül sem.

Igazán nem szeretnék politikai elemző szerepében tetszelegni, de böngészve a választási eredményeket, feltűnt valami.

Listára leadott szavazatok:

Budapest:

1.

FIDESZ-KDNP

38.43%

2.

MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP

36.87%

3.

JOBBIK

12.07%

4.

LMP

8.82

Országos:

1.

FIDESZ-KDNP

43.69%

2.

MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP

26.22%

3.

JOBBIK

20.7%

4.

LMP

5.31%

Mintha Budapest egy másik országban lenne. Miután az országos eredményben a budapesti adatok is benne vannak, valójában a különbség Budapest és vidék között még nagyobb.
Akkor most hibáztassuk a vidéken élőket a kétharmadért?
Szerintem ne tegyük. Ezzel kósalajosi mélységekbe süllyednénk, amit igazán nem szeretnék.

Inkább az okokat kellene kideríteni: miért van ez így?

Nekem legfeljebb sejtéseim vannak.

Gyerekkoromban egy kisfaluban éltem, aztán tíz év Pesten, és már majdnem negyven éve egy megyeszékhelyen, de néha még mindig zavar kisvárosi mentalitás. Sehol nem vagyok idegen, de képes vagyok egy kívülálló szemével tekinteni mindegyikre.

Amióta nyugdíjban vagyok, kevesebb kapcsolatom van az itt élő emberekkel, de nem szakadtam el egészen, és nem olyan rég volt, amikor még dolgoztam.

Nem szeretnék általánosítani, mert vidéken is sok félék vagyunk. Mégis vannak olyan tulajdonságok, amelyek elég sok emberre jellemzőek. Gyanakvás és ellenállás minden változással kapcsolatban. És úgy általában mindenben valami hátsó szándék keresése mindenben, ami felülről jön. Aztán, hogy mitől látnak valamiben jót, ami rossz nekik, és mitől rosszat, ami jó, számomra rejtély. Ugyanakkor vevők legvadabb összeesküvés elméletekre, ha azok az előítéleteiket igazolják. És úgy általában a pesti ember mind csibész.

Tényleg nem általánosítható, amit leírtam és erősen leegyszerűsített is.

Nézegettem a helyi választókörzetek eredményit is. Feltűnően többen szavaztak a Fideszre és a Jobbikra a városhoz csatolt, falusias jellegű településrészeken, mint magában a városban.

Az ismerőseim körében, néhány fanatikus Orbán Viktor rajongó kivételével, senki nem volt elégedett az elmúlt négy évvel, mégis sokan a Fideszre szavaztak. (Egyik sem különb, nehogy már visszajöjjenek a komcsik.) Vagy el sem mentek szavazni.

Mit lehet tenni? Mivel lehetne rájuk hatni, ami nem demagógia, és nem a z előítéleteiket erősíti? Nehéz.
Elvileg a helyi jelölteknek szót kellene érteni velük, de jelenleg nem volt ilyen. Közhelyekkel és választási szlogenekkel senkit nem lehet meggyőzni. Nem mintha a Fidesz helyi jelöltje más lett volna, de mögötte ott állt Orbán Viktor, és megúszta annyival, hogy egy kicsivel kevesebben szavaztak rá, mint a Fidesz-listára.

Azt már tudják a politikusok, hogy Budapest nélkül nem lehet választásokat nyerni, Ideje lenne felismerni, hogy a vidék nélkül sem.

Örkény István: AZ ÉLET ÉRTELME

Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú.

Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú.

Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmadrangú valami.

Hát akkor mi?

Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr128230738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ejmiakő 2014.04.09. 20:41:07

Régebben a paraszt volt szitokszó. Manapság meg inkább a városi. Sok igazság van benne. No meg a Pozsonyi út se Debrecenben van. Ahol nem engedtek nekem megvenni egy lakást, a nagymamám okán.

23353 2014.04.09. 20:54:01

Kedves Obsidian, megnyugtatásodra, (vagy sem) ez mindenütt így van. New York Párizs népe nagyon különbözik a kisvárosiaktól még inkább a vidékiekétől) értsd a földművelőket ez alatt. Az előbbiek, liberálisabbak, hamarabb fogadják el a másokat, (szín, vallás, szexuális orientálódás. Így van ez már, mindenütt miért is lenne Bp és a többi része MO-nak más?

11229 2014.04.10. 09:01:54

ejmiakő még gyerekoromból emlékszem rá, milyen megvető hangsúllyal tudták valakire azt mondni, hogy városi csak hely kérdése, mi a szitokszó jó lenne ha szitkozódás helyett próbálnánk inkább egymást megérteni

11229 2014.04.10. 09:04:30

little talán tényleg természetes, de úgy érzem az utóbbi időben nőttek a távolságok,

58395 2014.04.10. 10:05:17

Igen, igy van Obsidian, és ha ezt egy elvetemült gátlástalan politikus felismerte, az ki is használta... A másik oldal viszont nem ismerte fel, hogy az a politikus elvetemült, és úgy kezelte mint egy politikust, ahelyett hogy mint bűnözőt az első pillanatokba eltávolítsa... Pláne, amikor még hatalmi helyzetben volt...

11229 2014.04.10. 13:08:42

Kokó nem, mint bűnözőt kellett volna eltávolítani, hanem, mint politikust legyőzni, ebbe az is beletartozik, hogy meggyőzi az embereket a z ellenfél elvetemültségéről és gátlástalanságáról

301782 2014.04.10. 14:51:29

Ez a vidék-főváros szindróma régi dolog. Ugyan nem kifejezetten erről beszéltek a minap egy tévéműsorban, ahol a választásokat elemezték, nekem feltűnt egy gondolat: "nem szabad a kisembert és a közönséges embert összemosni, amikor elítélően nyilatkozik egy akármilyen pártember a kampánybeszédjében" Nos igen...szerintem ez egy nagy probléma...sok pártérdeket szem előtt tartó politikus gondolja, hogy ha "fát hasogatnak is a hátán", avagy nem tekintik fontosnak a szavazót beavatni a választások valódi alkuiba, akkor is - vakon - köteles a baloldali érzelmű polgár leadni a voksát arra, akivel nem ért valamiért egyet. Persze ez a másik oldalon is detto...de nem azt kéne átvenni(utánozni), ami ott esetleg ilyen-olyan okokból működik, rosszul...a saját értékeire kéne fókuszálnia és azt fejlesztenie. Ezt úgy tűnik tanulni kell még a hazai baloldalon .

11229 2014.04.10. 20:59:15

Valika egy politikus sohasem mondhatja, rosszul döntöttek a választók, neki kellene meggyőzni a potenciális szavazóit, hogy valóban rá szavazzanak persze nem mindegy, milyen eszközökkel
süti beállítások módosítása