U&H
2009. április 27. írta: obsidian1

U&H

Képregény a színpadon 

„Mihály hallgatta. Hazamegy. Megint megkísérli azt, ami tizenöt éven át nem sikerült: konformizálódni. Talán most sikerül. Ez a sorsa. Megadja magát. A tények erősebbek voltak nála. Megszökni nem lehet. Mindig ők az erősebbek, az apák, a Zoltánok, a vállalatok, az emberek.

Apja elaludt, és Mihály kibámult az ablakon, a hold fényében próbálta kivenni a toszkán hegyek körvonalait. Életben kell maradni. Élni fog ő ö is, mint a patkányok a romok közt. De mégis élni. És ha az ember él, akkor még mindig történhetik valami.”

 

Holdvilág és utasa. Ezzel a címmel mutatta be a zalaegerszegi színház Forgách András művét.  Már a cím is jelzi, nem a regényt kapjuk. Az előző évadban még az eredeti címmel szerepelt a műsortervben, de akkor valamilyen ok miatt elmaradt a bemutató. Most az előzetes műsortervben a fantáziadús U&H címen szerepelt.

Mit várhatunk egy ilyen átírástól. Természetesen önálló darabként is meg kell állni a helyét. A színházban annak is teljes értékű élményt kell kapnia, aki egyetlen sort sem olvasott Szerb Antaltól, ugyanakkor valamennyire meg kell őriznie az eredeti regény szellemiségét is.

Amikor megláttam, hogy ezt a bemutatót tervezik, erős kételyeim voltak, hogy sikerülhet-e. Be kell látnom, hogy tévedtem. Egy kicsit talán képregényszerű lett, de ezt egyáltalán nem rosszallóan mondom. Nagyon erőteljes képeket kapunk, megragadva a fontos csomópontokat. A különböző időpontokban játszódó jelenetek követése nem mindig egyszerű, de nem is lehetetlen.

A darab fogadtatása elég vegyes volt. Azt hiszem sokan azt a helyzetet voltak képtelenek elfogadni, hogy valaki a nászútján rosszvonatra száll, és el kezd bolyongani. Talán nekik nem is jelentett soha gondot konformizálódni.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr188229944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

15138 2009.04.27. 15:51:08

Nekem elvben nem jelentett gondot, de állandóan olyan helyzetekbe keveredtem, amik nem voltak mindennaposak. Anyám szerint én tehetek róla...(??) Mindenesetre egyfolytában szeretnék olyan lenni, mint az átlag, nem kilógni sehol. Leghőbb vágyam.

11229 2009.04.28. 07:52:38

Nagyon kilógni én sem szeretek, de arra is vágyom, hogy ne olyan legyek, mint az átlag:D

13066 2009.04.28. 22:00:32

kimondja meg, vagy dönti el, hogy mi az átlag? :)

11229 2009.04.29. 11:04:19

jó kérdés:)
süti beállítások módosítása