Olvasónapló
2009. július 20. írta: obsidian1

Olvasónapló

És most vigyél haza engem. A szigetre, ahol nincsenek sem öregek, sem vének.

Szabó Magda egyik regényét, a Mózes egy, huszonkettő-t, olvastam most. Azok kedvéért, akik hozzám hasonlóan nem forgatják naponta a Bibliát: a cím Ábrahám és Izsák történetére utal. Nem tartozik Szabó Magda legnépszerűbb regényei közé, talán nem véletlenül. A © alapján 1967-ben jelent meg az első kiadás. „A történés idejét ötvenötre tettem, nem véletlen az időpont. Az ötvenes évek legelejétől már ígérte magát valamilyen formában a jövendő. Még nem volt itt ötvenhat, de közelgett.”Szabó Magda írta ezt a 2004-es kiadás fülszövegében. Érdekes. Lehetséges, hogy egy író nem ismeri a saját regényét? „Ötvenhatra határozottan emlékszem, nyolcéves voltam, nyolcéves voltam, nem tudtunk disszidálni, mert Hugi vörhenyes lett, bennfeküdt a járványkórházban.”A regény egyik szereplőjének szavai ezek, aki a történés idején már egyetemre felvételizik, így az hatvanhat táján lehet.A regény nemzedékek ellentétéről szól. Izsák jelképezi a fiatalokat, Ábrahám a szülők, nagyszülők nemzedékét. Fiatalok, akik úgy érzik, velük kezdődik minden, akik nem szüleik álmát akarják megvalósítani, vannak saját álmaik Nem akarnak kárpótlást adni szüleiknek elrontott életükért, a saját életüket akarják élni. Nem helyettesíthetik szüleik elvesztett szerelmeit, szeretteit. Nem vigasznak születtek, önálló személyiségek.Kétségtelen, a hatvanas évekre jellemző volt ez a fajta hit, – egy darabig én is hittem benne – hogy a fiatalok nemzedéke tisztább, előítélet mentesebb, különb a szülei nemzedékénél, nem kötik őket hagyományok, rossz megszokások, egy jobb világot fognak építeni. Tudjuk, mi lett belőle.A regénybeli fiatalok teljes mértékben megtagadják a múltat, még a sajátjukat is, semmit nem fogadnak el szüleik világából, értékrendjéből. De hát a tagadáson kívül, nekik sincs igazi értékrendjük. Próbálnak kivonulni a felnőttek világából, megteremteni saját szigetüket. Lehet-e létrehozni egy szebb, saját világot, hazugságok, csalások, árulások árán, a szülők manipulálásával, a szülők pénzéből? Ők optimisták, bíznak magukban. Mi már tudjuk, hogy reménytelen.

És Izsák kivevé az ő atyjának a kezéből a kötelet, és azt mondá: Csak magadat áldozhatod meg, atyám, ha Jehovát engesztelni kívánod, mert én nem halok meg a te Istenedért. Én a magam Istenéért halok meg egyszer, és hagyj engem, amíg megyek, hogy megkeresném.

És elindula Izsák az úton egyedül, és Ábrahám ott marada magára az oltár előtt, és sírt.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr348230000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2009.07.20. 10:21:55

hm. a múlt megtagadása se vezetett még semmi jóra. tanulni, okulni belőle, ez talán. "Abban már vitatkozom honfitársaimmal, hogy mindebből milyen következtetéseket vonnak le a politikai cselekvés tekintetében (a szélsőjobboldali és jobboldali szavazási hajlandóságtól az etnikai kisebbségek jogfosztásának jóváhagyásáig, a szegények segélyezésének ellenzéséig, a szakszervezetek és a jogvédő csoportok elleni gyűlöletig: ezek mind-mind szélső reakciós következtetések, amelyek rettenetesek) - de abban, hogy ez az egész Magyar Köztársaság úgy nem jó, ahogy van, nemzetem nem téved." - mondja TGM. hm.

11229 2009.07.20. 11:42:29

félek, nem sokat tanulunk a múlból ugyanazokból tényekből mindenki más következtetéseket von le, egymással teljesen ellentéteseket is

13003 2009.07.20. 13:09:19

Jézus, Szent Péter és Kohn csónakáznak a Genesareti tavon. Amint feltünik Ginoszar, Jézus kilép a csónakból, Szent Péter követi és a partra sétálnak. Kohn is eluván az evezést, kiszáll, de rögtön elsülyed. Jézus visszapillant és megkérdi Pétert: Nem kellett volna megmondani neki, hogy hol vannak a cölöpök leverve? Bizony, bizony, ha nem tudod, mely cölöpökre lépj, elsülyedsz. /Kiemelés Emilkétől/::))

11021 2009.07.21. 06:24:57

Nagyon régen olvastam ezt a regényt, én is nagyjából ugyanahhoz a generációhoz tartozom mint Ádám és Hugi. Időről-időre újraolvasom, mert számomra a legfontosabb mondanivalója az:mekkora a távolság lélektől lélekig, mennyre nem ismerjük egymást, még a legközelebbi hozzátartozók sem.Ez alázatot adott a saját gyerekeim neveléséhez. Mondd, végiggondoltad, hogy mi lehetett Hugi sorsa a felnőtt életben? Néha eltöprengek rajta: mit sugall vajon az írónő, boldogtalan lett ott a "szigeten", ahol nincsenek se öregek, se vének? A bűn magában hordta a büntetését , csalással szerzett férje szeretetlenül bánt vele, anyósa pokollá tette az életét? A barátai felnőttként is szerették, támogatták, vagy bennük is csalódnia kellett? A szülei elváltak végül, hogy ki-ki élje a saját életét? Kíváncsi lennék a véleményedre

11229 2009.07.21. 08:41:47

Azzal fejeztem be az írást: Mi már tudjuk reménytelen. Nem létezik sziget, ahol nincsenek öregek és vének. Ettől nem kell Huginak szükségszerűen boldogtalan, ha meg tud alkudni önmagával, akár még boldog is lehet, ha ezen az áron boldog tud lenni valaki. De akár túl is léphet az egészen, és megtalálja az igazi társát, és minden, ami addig történt lényegtelenné válik. Ha nem volt képes megalkudni, valószínű idővel a barátai is kikoptak mellőle. A szülei valószínű továbbra is éltek egymás mellett gyűlölködve, nem volt bátorságuk új életet kezdeni. Szerintem
süti beállítások módosítása