Zagy
2010. október 17. írta: obsidian1

Zagy

Nem akartam írni róla. Úgyis mindenki ezzel foglalkozik. Kikiáltották bűnösnek a kapitalizmust, vádolták a Szovjetuniót, természetesen most is Gyurcsány a hibás, de belefért egy kis orbánozás is.

Igen a vörösiszap.

Valamikor sokat jártam arra vonattal, és szörnyülködtem, amikor kilométereken keresztül holdbéli tájra emlékeztető zagytározók mellett mentünk, de az fel sem merült bennem, hogy azok a gátak egyszer át is szakadhatnak. Pedig tudhatjuk…

Azt írtam egy kommentben, biztos emberi hiba következménye. Mi is lehetne más, hisz emberek tervezték, emberek építették, emberek üzemeltették, emberek ellenőrizték. Lehet, hogy minden előírást betartottak, de akkor rosszak az előírások. És az előírásokat is emberek alkották.

Egy biztos, az áldozatok semmiről nem tehetnek, és a felelősöknek mindent el kell követni, hogy amennyire csak lehetséges a veszteségekért kárpótolják őket.

Felelős az állam. Ő határozza meg a szabályokat, és gondoskodik a betartásukról. Nem csak azt kell ellenőrizni, megvan-e az izzókészlet. Persze az sokkal egyszerűbb. Egyáltalán mi más lenne az állam egyik feladata, mint gondoskodni a bajbajutott állampolgárokról. Igen, a mi adónkból. Mi is kerülhetünk bármikor bajba. Aztán, ha kiderül, ki a tényleges felelős, akkor hajtsa be rajta, ha tudja. De ez ne az áldozatok dolga legyen.

Felelősek a tulajdonosok. Akkor is, ha nem vesznek részt közvetlenül az irányításban. Egyrészt felelősek azért, amibe a pénzüket fektetik, másrészt, ha baj van, akkor igenis kötelességük a vagyonukból is áldozni. Végülis valami köze csak van a vagyonuknak a cég tevékenységéhez, ha nem is mind abból származik.

Felelősek a cég vezetői. Mindig arra hivatkoznak, azért olyan magas a fizetésük, mert óriási felelősség nyugszik vállukon. Hát akkor a bajban is tessék vállalni a felelősséget.

Talán Tosz írta, nem szeretné, ha a gátőr lenne a hibás. Én sem szeretném. És persze azt sem, ha eleve mentesülne a felelőségre vonás alól.

Azt sem szeretném, ha a falu jegyzője lenne a bűnös. Illés Zoltánnak is két hétbe került, amire rájött, hogy az ő dolga lenne az ellenőrzés. Ez teljesen abszurd, de könnyen előfordulhat. Nem ez lenne az egyetlen teljesen értelmetlen törvény.

Egyáltalán, nekem nagyon gyanús lenne, ha egy embert neveznének meg, tessék ő volt bűnös. Valószínűleg hibák sorozata vezetett ide. Hibázhattak a terület kijelölésénél, az engedélyezésnél, az építésnél, az üzemeltetés során. Persze előfordulhat, hogy valaki szándékosan megszegte az előírásokat, megtévesztette az ellenőröket, de ez már egy másik történet.

Mi lenne ilyenkor a politikusok feladata, azon túl, hogy segíteni kell az áldozatokon?

Elsősorban a hasonló események bekövetkezésének megakadályozása érdekében kellene átgondolni, mit kell megváltoztatni. Nem értek hozzá, de nem találom szerencsésnek, hogy tömény lúgot engednek a tározókba. Biztos megoldható a semlegesítése. Persze pénz kérdése is, de ha kikényszerítik, akkor költenek rá.

Egyetlen politikai erőnek sem lenne szabad egy katasztrófából a saját sikerét építeni. Nem szabadna ürügyként felhasználni a saját hatalma növelésére.

Apropó. Meg tudná valaki magyarázni, miért szállták meg Kolontárt a rendőrök, miért van kvázi kijárási tilalom?

A médiának sem kellene szenzációként tálalni, és nézettség növelő eseményként kezelni.

Meg vagyok győződve róla, hogy az illetékesek az esetek többségében jó szándékúan és legjobb tudásuk szerint járnak el.

Mégis.

Néha a gátak átszakadnak, a vegyi üzemek felrobbannak, a meddőhányók megindulnak, a hidak leszakadnak, bányák beomlanak, házak összedőlnek, repülők lezuhannak.

Ez lenne az ár a kattintott fénykorszakért?

Megéri?

Vagy maradtunk volna a pattintott kőkorszaknál?

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr828230276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása