Rendetlen mondatok a rendről
2011. november 19. írta: obsidian1

Rendetlen mondatok a rendről

A rend sohasem lehet öncél, csak egy eszköz az élhetőbb társadalom érdekében.

A rend sohasem lehet öncél, csak egy eszköz az élhetőbb társadalom érdekében.

Szabadság biztosítja a rendet

Nem a bárd

A költő képviseli a népet

Nem a párt

(Derzsi  Sándor)

Molnár Péternél találtam ezt az idézetet, arra indított, hogy ismét elgondolkodjak a rendről. Valóban bárddal nem lehet biztosítani rendet, de kiváló eszköz, hogy a káoszban érvényesüljünk.

Nem szándékozom definiálni a rend fogalmát, de általában akik nagy hangon rendet követelnek, vagy rendet ígérnek, a szabadság korlátozását értik alatta, mintha nem azért lenne szükség a rendre, hogy nagyobb legyen a szabadságunk. Ugyanis a rend ellentéte nem a szabadság, hanem a káosz, ahol teljesen megszűnik a szabadság, és csak az erőszak érvényesül.

Bizonyos értelemben egy kicsit anarchista vagyok (semmi hatalmat senkinek), nem vitatom, és épeszű ember talán nem is vitathatja, ahhoz, hogy egy társadalom megfelelően működni tudjon, szükség van szabályokra. Elvégre mégsem lehet minden útkereszteződében megvitatni, kinek van elsőbbsége. És nem azért kell a szabályokat betartani, mert ellenkező esetben esetleg megbüntet a rendőr, hanem mert talán számíthatunk arra, ha mi betartjuk, akkor mások is betartják.

Kék, piros, sárga, összekent
képeket láttam álmaimban
és úgy éreztem, ez a rend -
egy szálló porszem el nem hibbant.
Most homályként száll tagjaimban
álmom s a vas világ a rend.
Nappal hold kél bennem s ha kinn van
az éj - egy nap süt idebent.

Lehetőleg csak azt kellene szabályozni, amit feltétlenül szükséges.. Az értelmetlen és felesleges szabályok betarthatatlanná válnak és káoszhoz vezetnek. Mindenki azt tart be belőlük, amit éppen jónak lát.

A szabályoknak mindenkire egyformán kell vonatkoznia.

Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. Én kerékpárral megyek.

Néha a mindenáron győzni akarás a sportban is felülírja a szabályok betartását, de akkor meg mi értelme?

Lehetnek persze kivételek, de azok indokoltak és egyértelműek legyenek. Egy szirénázó mentő talán jogosan megy át a piroson.

Moszkvában viszont meglepődtünk, amikor a buszunk lassítás nélkül száguldott át a pirosan. Amikor számon kértük az idegenvezetőnkön, mégis mivolt ez, megnyugtatott bennünket, a konvojban haladó buszoknak elsőbbsége van. Jójó, de honnan tudja az a kamionos, hogy mi egy konvoj vagyunk.

Nem lehet a szabályokat örökre kőtáblába vésni, de valamiféle kiszámíthatóságra mégis csak szükség van. Nem lehet meccs közben megváltoztatni a lesszabályt, és főleg nem úgy, hogy ha kapunk egy gólt, akkor visszamenőleg úgy változtatjuk meg a szabályokat, hogy az érvénytelen legyen. Igen, ez káosz, ahol az erősebb kutya baszik.

Elő lehet írni törvényben, hogy a gyerekeknek szófogadónak kell lenniük, de minek?

És ha azt mondom, hogy ez hülyeség, az nem azt jelenti, hogy én azt akarnám, ne legyenek szófogadók a gyerekek (jó lehet, hogy nem akarom, hogy állandóan szófogadóak legyenek, de ez most nem ide tartozik), hanem azért , mert ilyet nem lehet törvényben előírni. Illetve elő lehet, de semmi értelme.

És hogy valamit magamtól is lopjak..

A rend sohasem lehet öncél, csak egy eszköz az élhetőbb társadalom érdekében.

Én fölnéztem az est alól
az egek fogaskerekére -
csilló véletlen szálaiból
törvényt szőtt a mult szövőszéke
és megint fölnéztem az égre
álmaim gőzei alól
s láttam, a törvény szövedéke
mindíg fölfeslik valahol.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr598230420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

210560 2011.11.19. 21:02:11

Egyszerűnek tűnik, mégis sztem nagyon bonyolult dolog a rend! Egyetértek Obsidián, az értelmetlen szabályok több kárt okoznak, mint sejtik létrehozói.. asszem sok esetben elfedi a lényeges rendhez szükséges egyszerű tennivalót...van, hogy ez a cél? :(

11229 2011.11.19. 21:42:48

természetesen sokkal bonyolultabb, mint ahogy leírtam, és mint egy blogbejegyzésbe belefér csak gondolatébresztőnek szántam

115138 2011.11.19. 23:21:41

Kedves obsidian! Izgalmas és valóban gondolatébresztő téma... Ha rendről beszélünk, akkor hierarchiáról, alá és fölérendeltségi viszonyokról beszélünk. És törvényekről(!), amelyek ezeket a hierarchikus viszonyokat rendezik. A természeti, vagy az Isten által alkotott törvényekről. (kinek hogy tetszik) egy dologban talán egyetértés van. Megváltoztathatatlanok. Esélyünk egyedül a felismerésükre és ezeknek a törvényeknek céljaink megvalósításnál való „alkalmazására” korlátozódhat. De milyen célt szolgálnak a politikai hatalom (az ember) által megalkotott törvények, amelyek a társadalom működésének meghatározói?

11229 2011.11.20. 08:01:29

a cél mindenképpen egy jól működő társadalom kell hogy legyen hogy a megalkotott törvények nem mindig ezt szolgálják, vagy nem alkalmasak erre az már egy másik kérdés
süti beállítások módosítása