Szavak
2012. január 15. írta: obsidian1

Szavak

„A szó veszélyes fegyver

és van, aki fegyvertelen”

„A szó veszélyes fegyver

és van, aki fegyvertelen”

Nagyképűségnek tűnhet, de úgy éreztem ezt a dalt nekem (rólam) írták. Abszolút fegyvertelennek éreztem magam, illetve nem voltam hajlandó elfogadni, hogy vannak, akik fegyverként használják a szavakat. Nem arra születtek.
Nem arra gondolok, hogy valaki egy vitában meggyőző érvekkel legyőzi az ellenfelét, ilyen értelemben lehet fegyver a szó. A féligazságokra, a csúsztatásokra, a mindennapi apró karaktergyilkosságokra. A politikáról most ne is beszéljünk.

A legtöbb ember azonnal véleményt tudott (tud) mondani mindenről. Végső megdönthetetlent. Igazából csak közhelyeket, előítéleteket, megfelelve az aktuális elvárásoknak. Már az is majdnem bűnnek, számított, ha kételkedtem benne. Mi értelme lett volna szembeszállni vele.

Teljesen távol áll tőlem a „mindenki hülye, csak én vagyok okos” féle gondolkodás, (remélem :DDD ) ugyanakkor abban is hiszek, hogy a többséggel szemben lehet igaza néhány embernek is. De ha magam is kételkedek, hogy győzzek meg másokat? Vagy elég, ha ők is kételkedni kezdenek.

Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát.

Soha nem szerettem a közmondásokat. Közhely igazságokat közvetítenek, előítéleteket közvetítenek, gondolkodás nélkül bölcsnek éreztetnek.

Hát ki értené meg, ha nem az anyja. Egyált6alán, ha valaki fontos nekünk, ha figyelünk rá, akkor megértjük szavak nélkül is, nem kell kérnie, anélkül is észre kell(ene) vennünk, ha szükségük van ránk. De hát sokszor a kimondott, leírt szavakat is félreértjük. Sokszor nyelvtanilag talán tényleg félreérthető, de ha valaki ismer, akkor fel sem merülhetne benne a másik fajta, belemagyarázó értelmezés.

Kivéve, ha szándékosan fogalmazok meg valamit kétértelműen. :D

Nos, ha valaki ismer azt is értenie kell.

Biztos más is átélt már hasonló jelenetet. Utazunk a buszon, és felszáll egy nagyobb társaság, hangoskodnak, nevetgélnek, valaki mond egy teljesen semleges szót, amire a társaságból kitör a röhögés. A többi utas ilyenkor általában szörnyülködik, megvető pillantásokat vetnek a társaságra, még jó, hogy rendőrt nem hívnak. Pedig csak arról van szó, abban a közösségben az szó hordoz egy olyan többlet jelentést, amiről a többi utasnak fogalma sincs.

Lehetséges egymás megértése?

Nehéz.

Persze a legbonyolultabb gondolatokat is pontosan ki tudjuk fejezni szavakkal, és találhatunk egy általánosan elfogadott értelmezést is, de soha nem fogja mindenki ugyanúgy értelmezni. Vagy annyira túlmagyarázunk mindent az egyértelműség érdekében, hogy a sok magyarázat zavarja, a könnyen érthetőséget, vagy elfogadjuk, hogy azok a többlet jelentések, amik nálunk a szöveghez kapcsolódnak, elvesznek, vagy egész más jelentések kapcsolódnak hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr788230436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11229 2012.01.15. 16:53:32

off A stat counter tanúsága szerint, valaki erősen érdeklődik utánam Rákóczifalváról. Örülök neki. :) Kérem, ha ismerősök vagyunk jelezze. Ha nyilvánosan nem akarja, küldjön emailt. Köszönöm on

12392 2012.01.15. 18:56:06

Kedves Obszidián, azon túlmenően, hogy egyre kevésbé beszélünk egy nyelvet - a használt fogalmak jelentésében értelezavaró eltérések vannak - további nehézség - ahogy a kommunikácó-elméletben (határozottan és egyértelműen nem a tömeg-kommunikációról van szó!!!!) "viccesen" szoktuk megfogalmazni - az emberi beszéd a legzajosabb kommunikációs csatorna, Isteni csoda, hogy időnként előfordul, hogy nem értjük félre egymást!!! =))

11229 2012.01.15. 22:05:53

néha mulattató, hogy beszélnek el emberek egymás mellett, észre em veszik, hogy mindketten másról beszélnek

210560 2012.01.16. 10:14:24

Igy van Obsidian a szavak "csak" segítenek, mert valójában anélkül is működik, működni kéne a kommunikációnak. Néha előfordul velem, hogy érzem, tudom, más eszköz kéne...de szóval fejezem ki magam...legfeljebb elnézést kérek érzéketlenségem miatt :)) üdv.. Fanny

11229 2012.01.16. 11:13:25

és néha szavakkal álcázzuk, hogy képtelenek vagyunk valódi kommunikációra

ejmiakő 2012.01.16. 12:48:48

Bábel óta gond egymás megértése. Vagy már régebben. Vannak elméletek, melyek szerint az agyunk akkor indult gyors felödésnek, amikor a csoportos együttélésben nagy szerepet kapott a megtévesztés képessége. A másik gondolatainak megértése még megtévesztési szándék nélkül is nehéz, a gondolatok nem képezhetöek le a nyelvre egy-egy értelmüen. De ennél szerintem sokkal nagyobb baj, hogy ma hazugságok rendszerében élünk, esélyünk sincs sok tekintetben a valóság megismerésére. A Niels Bohr-ról szóló anekdóták között van, hogy egy elöadáson már mindenki megértette, amit az elöadó bizonyítani akart, csak Bohr nem. Aztán addig magyarázták Bohrnak a dolgot, amíg rájöttek, hogy nem igaz a bizonyítottnak vélt állítás. Hiába, az igazság nem demokratikus.

11229 2012.01.16. 14:22:16

az igazság valóban nem demokratikus, de a demokrácia nem a többség diktatúrája
süti beállítások módosítása