Olvasónapló
2015. május 27. írta: obsidian1

Olvasónapló

Thomas Mann: Egy szélhámos vallomásai

 

Thomas Mann: Egy szélhámos vallomásai

 

„Thomas Mann-nak a mai polgári társadalomról való ironikus-önironikus bírálata itt egészen új, teljességgel eredeti tárgyat választ: csak a szélhámos tud ma, a hanyatló polgárság világában eljutni személyiségének önélvezetéhez.”

Lukács György fenti mondata olvasható a könyv hátsó borítóján. Nem tudom. Talán neki mindenről ez jutott eszébe. Már csak a munkásosztály vezető szerepe hiányzik. Amúgy talán igaza is van, de a könyvet olvasva én mégsem elsősorban a hanyatló polgárságra gondoltam. És még másodsorban sem.

A regény főhőse Felix Krull, nagypolgári családból származik, apja pezsgőgyáros, rossz minőségű, de nagyon előkelőnek tűnő pezsgőket gyárt. Ez is egyfajta szerepjáték. A család szabados, laza erkölcsű életvitelt folytatott, ami kiváltotta a városka lakóinak nem tetszését. Felix korán ráébred előnyős testi adottságaira és szerepjátszó képességére, és ki is használta ezeket.

A család anyagi tönkremenetele, és az apa öngyilkossága után a nagybácsi vette kezébe a család sorsának elrendezését. Felixet egy párizsi szállodatulajdonos barátjának ajánlotta figyelmébe. Előbb azonban meg kellett úszni a katonaságot. Felix a sorozáson végig azt bizonygatta, hogy minden vágy a katonaság, és tökéletesen egészséges, közben teljesen hitelesen eljátszott egy epilepsziás rohamot, pontosan felidézve és elbagatellizálva a kórelőzményeket. Előzőleg alaposan felkészült rá. Természetesen alkalmatlannak nyilvánították.

A szállodában személyiségétől megfosztva, Armand-ként, mint liftes fiú kezdett. Testi adottságait kihasználva, de nem visszaélve vele, kapcsolatot teremtett a vendégekkel, nem válogatva férfiak és nők között, jelentős mellékjövedelemhez jutott. Liftes fiúból előléptették pincérré, ahol egyre feljebb került a hierarchiában. Kezdett kettős életet élni, szabadidejében előkelő úrként jelent meg különböző helyeken. Úgy hozta a véletlen, hogy Venosta márkival mindkét minőségében összeakadt. A márkit a családja éppen egy világkörüli útra akarta küldeni, hogy elszakítsa a család számára vállalhatatlan szerelmétől, egy színésznőtől. A márki ötlete volt a szerepcsere.

Amikor számomra a legizgalmasabbá vált volna az egész, Venosta márki szerepét játszva Felix beleszeret egy lányba, ami egy érdekes, bonyolult és nehezen feloldható helyzet, hirtelen kurtán-furcsán véget ér a regény.

Kár.

Szerintem itt kellett volna kezdeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr738230918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178873 2015.05.27. 14:52:18

A feleségem olvasta egyszer valahol, és azóta szereti ezt a kijelentést: Ha olyan regényre vágysz, amit még nem írtak meg, akkor írd meg magad!

11229 2015.05.27. 15:16:01

jogos :) de tényleg befejezetlennek érzem ezt a regényt

44711 2015.06.01. 02:31:09

Olvastam a könyvet kb. 19 évesen eredetiben, akkor nagyon tetszett.

11229 2015.06.01. 12:08:10

Cuba alapvetően nekem is tetszett, csak a befejezéssel nem vagyok kibékülve
süti beállítások módosítása