Átmenni a szivárvány alatt
2015. június 02. írta: obsidian1

Átmenni a szivárvány alatt

Tamási Áron: Csalóka szivárvány

 

„Amikor számomra a legizgalmasabbá vált volna az egész, Venosta márki szerepét játszva Felix beleszeret egy lányba, ami egy érdekes, bonyolult és nehezen feloldható helyzet, hirtelen kurtán-furcsán véget ér a regény.

Kár.

Szerintem itt kellett volna kezdeni.”

Így fejeztem be nemrég Thomas Mann: Egy szélhámos vallomásai című regényéről írt szösszenetemet. Úgy hozta a véletlen, egy olyan darabot láttam színházban, amelyik nagyjából valóban itt kezdődik.

Tamási Áron: Csalóka szivárvány

Na jó, az alaphelyzet nem ugyanaz. Czintos Bálint – Tamási Áron hőse – azért bújik öngyilkos barátja személyiségébe, hogy elhódítsa fia menyasszonyát, nem gonoszságból, csak így akarja arra kényszeríteni a fiát, hogy ne hagyja abba a tanulmányait. Amíg Felix Krull számára szinte magától értetődően természetes, hogy más bőrébe bújik, Czintos Bálintnak egyáltalán nem egyszerű eljátszani egy másik ember szerepét, de visszatérni sem egyszerű. Egy halott csak nem támadhat úgy fel. Azt pedig ki hiszi el, hogy öt éven keresztül csak szerepet játszott?

Átmehetünk a szivárvány alatt, de visszatérni lehetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr378230922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eső 2015.06.02. 22:38:21

A szivárványról Kovács Kati száma jutott eszembe, ami akkoriban nagyon tetszett nekem. azután a szivárványról csak szépeket gondoltam, mert amúgy is szép látvány. "Hallottam egy régi mesét, el nem feledem. Ha átmegyek a szivárványon, boldog lesz életem." Kár, hogy azóta ez a szép gondolat a szivárvány körül annyira megváltozott, ugye a szivárványzászló, és a csalóka szivárvány. Miért kell még a jó dolgokat is elrontani?

301782 2015.06.02. 22:40:51

Ha nem átvitt értelemben gondolod Obsidian - pedig gyanítom erről van szó - , akkor vissza is lehet menni a szivárvány alatt...loholva, hátha még sikerül a mutatvány. Igaz, ez egy bizonyos kor után egyre nehezebb :)

11229 2015.06.03. 08:55:31

eső a szivárványzászló nagyon szép amúgy Tamási Áron ezt a darabot 1942-ben írta

11229 2015.06.03. 08:56:00

Valika természetesen átvitt értelemben
süti beállítások módosítása