Hullám
2016. március 27. írta: obsidian1

Hullám

Egy színházi előadás kapcsán

A hullám

Elöljáróban egy netről vett idézet:

„1967 őszén, a kaliforniai Palo Altóban található Cubberley Gimnázium történelemtanára, Ron Jones egy kísérletbe fogott osztályával. A nemzeti szocializmusról tartott előadása során az egyik diákja olyan kérdéseket vetett fel, melyekre nem tudott válaszolni: „Hogy volt képes a német nép ignorálni a zsidó emberek lemészárlását? Hogy voltak képesek a városlakók, vasutasok, tanárok, doktorok azt állítani, hogy semmit se tudnak a koncentrációs táborokról és a tömeges mészárlásokról? Hogy tudták azt mondani azok az emberek, akiknek a zsidó szomszédjai, sőt barátai voltak, hogy nem voltak ott, amikor ezek a dolgok történetek?” Mikor eme kérdések elhangzottak, a tanárban megszületett a kísérlet ötlete. Létrehozott egy szigorú szabályokra épülő rezsimet az osztályban, amely korlátozta a tanulók szabadságát, és egységbe tömörítette őket. A mozgalomnak „A harmadik hullám” nevet adta. A tanár meglepetésére a diákok örömmel vállalták a feladattal járó elkötelezettséget. A kísérlet, amely eredetileg csak egy napig tartott volna, hamarosan az egész iskolában teret hódított. A kívülállókat kiközösítették, a tagok elkezdtek kémkedi egymás után, s azokat a diákokat, akik megtagadták a részvételt, megverték. Az ötödik napon Ron Jones kénytelen volt leállítani a mozgalmat.”

http://www.goethe.de/ins/hu/bud/pro/Welle/Hullam.pdf

Ebből a történetből regényt Todd Stasser, és az ő regényét ültette át színpadra és magyar környezetbe Tasnádi István. Ezt a darabot adta elő a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház.

A darabban egy iskola hét keretében a diktatúra mellett a demokrácia és az anarchia modellezésének, összehasonlításának kellene megtörténnie.

De.

Azt még a demokrácia paródiájának sem lehet nevezni, hogy ha valakinek a javaslatára megszavazzák, hogy a Real Madrid jobb, mint a Barcelona, akkor harminc másodpercig az ő kezébe hatalom, és hatalmát mások szívatására használja. És ha valakinek nem fogadják el a javaslatát, mindjárt azon háborog, micsoda dolog, hogy mindenkinek ugyanannyit ér a szavazata. „Ezért tart itt ez az ország!”

Kedves Tasnádi István! Ön tényleg ezt gondolja a demokráciáról?

Az anarchia csoportot vezető tanárt, láthatóan eleve ellenségesen fogadják a diákok, aminek az oka igazából nem derül ki. Nincs megírva, vagy elfelejtették eljátszani? És hát Jászi Oszkár idézetekkel valóban szinte lehetetlen az érdeklődést felkelteni.

Valójában csak az autokrácia csoport működik. Kezdetben itt is csak a tanár személyisége az, ami együttműködésre készteti a tanulókat. Kedvelik, figyelnek rá, tud a gyerekekre hatni.

Van egy fontos jelenet, még a kezdetekkor, a tanár úr megmutatja a diákoknak, bárki válhat egy kisebbség tagjává, és lehet a többiek célpontja, aztán ez úgy elsikkad. Átmegy egy játékba, amellyel azt bizonyítja, vannak olyan feladatok, amelyek csak úgy oldhatók meg, ha valaki kívülről irányítja a többieket.

Igazából ez mindenkinek mindennapos tapasztalata, és egyáltalán nem következne belőle az, ami a darabban következik, hogy szükség van egy vezérre, aki a közösség minden lépését irányítja.

Teljesen természetes az igény, tartozni egy közösséghez. Abban sincs semmi kivetnivaló, hogy a közösséghez tartozást öltözködésükkel is kifejezik, vagy valamilyen szimbolikus jelentőségű tárggyal, esetünkben egy kékszalaggal.

Kérdés, hol a határ? Mikor válik egyszínes egyéniségekből álló, nyitott közösség, egy szürke a kívülállókban ellenséget látó, a saját tagjait is gyanakodva figyelő, feljelentgető masszává?

Számomra akkor következett ez be, amikor a vezérré előlépett tanár különösebb indok nélkül elküldi az egyik diákot, a többi diák is kirekeszti őt.

Azt is megmutatja a darab, egy autokratikus rendszer ellen szinte reménytelen demokratikus módszerekkel harcolni.

Ijesztő és félelmetes. Senki nem akadt, aki azt mondta volna, nekem ebből elég, és otthagyta volna társaságot. Senki nem mondta, ez nem tetszik, játszunk valami mást. Önként és dalolva, egymást túllicitálva adták föl önmagukat, egy igazán meg sem nevezett cél érdekében. Pezse, felforgatjuk a világot, mert nem mehet így tovább. De hogyan tovább? Arról nem igazán esett szó.

Valóban ennyire könnyen manipulálhatóak vagyunk?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolt51.blog.hu/api/trackback/id/tr908530092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.03.28. 13:28:10

Én úgy érzem, a diák felvetett kérdésére nem igazi válasz a tanár által kitalált rezsim megvalósulása. Az "élőben" megtörtént eredeti esemény igazi öldöklés, emberírtás volt, amihez a résztvevők gonoszsága is kellett.

Az iskolai esemény egy szemléltető játéknak indult, ahol csak meg akarták oldani a feladatot. Igaz, eldurvult a játék, és már ijesztő lett a következmény.

Valerya 2016.03.28. 19:05:55

Érdekes lehetett az előadás, a téma szerintem mindig aktuális (sajnos)

obsidian1 2016.03.28. 19:50:31

@CsipkeRózsa: igen, az iskolai kísérlet csak egy játék, de a darab szerint eljutottak addig, hogy akár gyilkolni is képesek lettek volna a vezér kérésére
de lazt mindenképpen demonstrálta, nem vagyunk védettek az ordas eszmékkel szemben

ZorróAszter 2016.03.29. 20:30:54

Kedves Obsidian!

Bevallom, nekem nem tetszenek ezek a kísérletek. Még akkor sem, hogyha maga a tanár állítja le mikor eldurvul.

Az ember értelmes lény. Akkor is megérti, mi a jó és mi a rossz, ha nem a saját bőrén tapasztalja. El is lehet neki magyarázni. Nem muszáj a saját bőrén megtapasztalnia.

Pláne gyerekeknek.

De én hallottam már durvábbról is. Amikor a kék szemű gyerekekre kifejezetten ráuszították a társaikat hasonló kísérlet keretében.

A gyerekek nem a tulajdonunk. És nem is játékok vagy kísérleti egerek, hogy kísérletezzenek velük.

obsidian1 2016.03.29. 21:12:17

@ZorróAszter: teljes mértékben egyetértek
nem néztem utána, a darabban mennyi volt a fikció, és mi az, ami valóban megtörtént a kísérlet során, de itt is volt olyan gyerek, akit úgy megaláztak, hogy nagy valószínűséggel mentálisan maradandó sérüléseket szerzett, és végén függőben maradt, de lehetséges, hogy az egyik gyerek öngyilkos lett

Drizari 2016.04.02. 08:27:31

Észak-Korea nem színház, és nem is egy gimnázium egyik osztálya. Az Iszlám Állam se színielőadás. A Fidesz egy választás után ma is képes lenne kormányt alakítani. A fiatalok (18-30 éves korosztály) körében legnépszerűbb a Jobbik. És Donald Trump is nagyon népszerű, esélyes az elnökségre. Igen, az emberek könnyen manipulálhatók. A történelem is azt igazolja, hogy diktatúrák ellen nem lehet demokratikus eszközökkel harcolni.

obsidian1 2016.04.02. 10:21:04

@Drizari: A színház csak figyelmeztet, vagy megpróbál figyelmeztetni. Az előadás után a nézők reakcióit hallva, nem sok eredménnyel.
Kérdés, mit lehet tenni?

Drizari 2016.04.02. 14:06:43

@obsidian1: Már semmit. A Népszabadság mai cikke szerint - Vesztesek - az Y korosztály, a most 15 - 34 év közöttiek elsöprő többsége a Jobbikot támogatja. Egy generációt veszített el a polgári demokrácia. A jövő kétségtelenül az övék, maguknak alakítják. Ha populista és szélsőséges nézetekkel, akkor azzal. Közülük a kurázsival rendelkezők külföldön alapozzák a jövőjüket. Az itthon maradók radikalizálódnak.

obsidian1 2016.04.02. 15:05:09

@Drizari: Mintha mi is azt hittük volna, miénk a jövő, magunknak alakítjuk.
És mi lett belőle?
És mi lesz, ha hatalomra kerül a Jobbik, és kiderül, hogy ők sem hoznak alapvető változást, akkor hova radikalizálódnak?

Drizari 2016.04.02. 18:20:51

@obsidian1: Semmi jóstehetségem nincs. Tiniknek-fiataloknak tapasztalásra van szükségük, nem hallgatnak az idősek élményeire. Eljuthatnak az önpusztításig is.

obsidian1 2016.04.02. 19:33:15

@Drizari: én sem vagyok jós
de bizakodom

Drizari 2016.04.03. 07:30:00

@obsidian1: Bizakodni sokan bizakodnak, de nem elegen. Tenni érte még kevesebben. Talán nemsokára, eljön az a pillanat, amikor összeroppan ez az Orbáni gépezet. Most találtam egy hozzászólásban:
Horthy felesége egykoron így óvta férjét: Ne költözzünk a várba, Miklós! Az ablakon fognak kidobálni bennünket.
Orbán tervbe vette: beköltözik.
Figyelemreméltó riport:
www.vasarnapihirek.hu/fokusz/sancho_panza_kiralysaga

obsidian1 2016.04.03. 09:07:30

@Drizari: A történelem ismétli önmagát?
Amúgy már néhányszor megírtam, én azt a 89-es beszédét is úgy értelmeztem, hogy bejelentette igényét a hatalomra.
süti beállítások módosítása